IZBOR JEDNOG OD NAJPOPULARNIJIH SVJETSKIH TURISTIČKIH PORTALA

Lonely Planet uvrstio Istru među deset najboljih DESTINACIJA U EUROPI

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
(N. LAZAREVIĆ)

Istra se našla u društvu Visokih Tatri u Slovačkoj, Madrida u Španjolskoj, Arktičke sjeverne obale na Islandu, Hercegovine u Bosni i Hercegovini, Barija u Italiji, Shetlandskog otočja u Škotskoj, Lyona u Francuskoj, Lihtenštajna, i Veveya u Švicarskoj

 
 

Velika vijest stiže iz Lonely Planeta, jednog od najpopularnijih svjetskih turističkih portala i nakladnika turističkih vodiča, koji je Istru uvrstio u svoj izbor od deset najboljih turističkih destinacija Europe za 2019. godinu (Best in Europe 2019). U povodu objave ovog godišnjeg izbora Lonely Planeta, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević i istarski župan Valter Flego održali su konferenciju za novinare u porečkom hotelu Valamar Diamant, na koju su pozvali i predstavnike lokalnih turističkih zajednica s područja Istre.

Istra se drugi put našla u izboru Lonely Planeta, prvi put je to bilo 2010. godine kada je uvrštena u TOP 10 izbor najboljih svjetskih turističkih destinacija. Ove godine se u izboru najboljih deset europskih destinacija našla u društvu Visokih Tatri u Slovačkoj, Madrida u Španjolskoj, Arktičke sjeverne obale na Islandu, Hercegovine u Bosni i Hercegovini, Barija u Italiji, Shetlandskog otočja u Škotskoj, Lyona u Francuskoj, Lihtenštajna, i Veveya u Švicarskoj.

Kako nas vide drugi

Istražujući destinacije za ovogodišnji izbor, novinari-ocjenjivači Lonely Planeta u Istru su prvi put došli inkognito, a zatim još dva puta u vođene obilaske. Posebno ih je zanimao fenomen i ponuda tartufa, a upoznali su se i s ponudom istarskih agroturizama, konoba, malih obiteljskih hotela te sa spomeničkim baštinom istarskih gradića.

- Nije važno što mi mislimo o sebi, nego ono što drugi misle o nama, rekao je župan Valter Flego. Ispričao je da je tijekom jednog obiteljskog izleta do kaštela Pietrapelosa upoznao bračni par iz Njemačke te ih pitao zašto su došli u Istru. Oni su mu odgovorili da se "u Istri mnogo toga može naći" i da su to vidjeli na webu, pa su stoga Istru, kao jedini dio Hrvatske koji su posjetili, uvrstili u svoj itinerar jednomjesečnog putovanja Europom. - Eto, u tome vidim vrijednost priznanja Lonely Planeta, nadovezao se Flego na svoju priču, "kad ljudi kod nas dolaze radi svega onoga što već godinama gradimo i radimo, i zato zahvaljujem ljudima koji već godinama doprinose brendiranju Istre i obogaćivanju njezinih sadržaja. A kada to vide i vrednuju stručnjaci koji promatraju globalno tržište, onda to znači da smo uspjeli".

- Svake godine Istra dobiva po dva-tri svjetska priznanja kao najbolja destinacija u pojedinoj kategoriji ili biva uvrštena u izbore pet ili deset najboljih, a izbor Lonely Planeta već nam je treći ove godine, nakon što nas je Flos Olei četvrti put proglasio najboljom maslinarskom regijom u svijetu, a Šveđani proglasili najromantičnijom destinacijom. U zadnjih desetak godina Istra je dobila četrdesetak ovakvih priznanja. Kad prvi put dospijete u nečiji TOP 10 izbor to je veliki uspjeh, ali kad se to ponovi više puta, onda to znači da je Istra sposobna podignuti razinu konkurentnosti, da je kao turistička destinacija dobro organizirana i strukturirana te da javni sektor dobro surađuje s privatnim. Zato želim zahvaliti svim turističkim djelatnicima koji su pridonijeli takvom imidžu Istre, jer mnogo je kamenčića u mozaiku Istre kao turističke destinacije, rekao je Denis Ivošević.

Kreiranje reputacije

Priznanje Lonely Planeta koje će odjeknuti cijelim svijetom i zasigurno imati neposredne učinke u zanimanju turista za Istru, čak i kod onih koji dosad za nju možda nisu čuli, Ivošević je povezao s marketinškim aktivnostima koje Turistička zajednice Istarske županije posljednjih godina provodi, a koje su se pokazale jako dobrom investicijom. Tijekom ove godine TZIŽ-a namjerava u Istru dovesti 275 novinara i 148 tour-operatera, dakle sveukupno petstotinjak opinion-makera koji u svom poslovnom okruženju ili medijski pronose sliku Istre svijetom.

- I ove aktivnosti doprinose kreiranju reputacije i bildanju imidža Istre kao turističke destinacije, pa su i one zaslužne za priznanja poput izbora Lonely Planeta, zaključio je Ivošević.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater