PLANINARI

Istarski planinarski savez uvodi inovativne programe: OSPOSOBLJENI PRVI EDUKATORI U VISOKOGORSKOM PLANINARENJU

Budući edukatori u završnoj fazi ispitnog procesa morali su prikazati prijenos znanja i vještina

S obzirom da je istarsko planinarstvo u kontinuiranom usponu već godinama sve se više planinara odvažuje uspinjati na sve više i zahtjevnije vrhove planina iznad 3.500 metara.

Stoga je Istarski planinarski savez, putem Komisije za visokogorsko planinarenje i planinsko skijanje, pokrenuo program po kojem su, nedavnim polaganjem ispita, osposobljeni prvi edukatori u visokogorskom planinarenju, provedenom sredinom kolovoza u švicarskom kantonu Valais, pohodom u masivu Dom des Mischabel na visini iznad 4.500 metara.

Sustavno organizirano osposobljavanje u visokogorskom planinarenju, čiji je idejni autor i provoditelj Mladen Nikšić iz Poreča, član PD Pazinke, iskusni alpinist i gorski spašavatelj, dugogodišnji pročelnik istarske stanice Gorske službe spašavanja, instruktor te zamjenik pročelnika za planinsko skijanje Hrvatskog planinarskog saveza, okupilo je ponajbolje istarske planinare s ambicijom aktivnog pedagoškog rada u IPS-u.

U osposobljavanje su krenuli Goran Šepić iz umaškog Planika, inače i predsjednik Istarskog planinarskog saveza, Igor Eterović iz Opatije te Željko Ravnić, Teo Matas i Mario Ribica iz pulskog Glasa Istre koji su se u proteklom periodu usavršavali kroz visokogorski tečaj, ljetnu i zimsku alpinističku školu, lavinski tečaj HPS-a, odnosno kroz školovanje u sustavu HGSS-a. O zahtjevnosti osposobljavanja "ovlaštenih edukatora IPS-a" govori i to da su trenutno cijeli proces uspješno završila samo dvojica - Šepić i Matas, koji su u sklopu ispitnog pohoda spontano izveli i akciju potpomognutog silaza zahtjevnim dionicama smjera kolabiraloj navezi, bračnom paru iz Poljske.

Osim pravilno izvedenih svih elemenata visokogorske ture, na izabranom mjestu ledenjaka Festigletcher budući edukatori u završnoj fazi ispitnog procesa morali su prikazati prijenos znanja i vještina kroz demonstraciju, prezentaciju, simulaciju i analizu postupka u incidentnim situacijama.

Svojevrsnu zanimljivost ispitnog pohoda predstavlja i njegov tehnički dio. Tijekom cijelog vremena trajanja pohoda, planinari su imali prilike koristiti i najnoviju tehnologiju za navigaciju koja je prilagođena otežanim uvjetima u visokim planinama. Tako osim pametnih satova tvrtke Suunto i Garmin te robusni Garminov GPS uređaj, imali su prilike detaljnije upoznati i uređaj za satelitsku komunikaciju koji je bio jedina veza s logističkim centrom u Istri (radi nepostojanja signala mobilne mreže).

Inače za ovu inovativnu aktivnost istarskih planinara interes su pokazali i predstavnici Hrvatskog planinarskog saveza, s namjerom da se uvede na razini Hrvatske.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum