BUDICINOVA ULICA

OBNAVLJA SE ZID ZAŠTIĆENE AUSTROUGARSKE VILE NA VERUDI koji je prijetio prolaznicima i vozačima. Sad ga konačno popravljaju

| Autor: Duška PALIBRK
Presložit će se kamen po kamen, kao što je to nekad Austro-Ugarska napravila (Snimila Duška Palibrk)

Presložit će se kamen po kamen, kao što je to nekad Austro-Ugarska napravila (Snimila Duška Palibrk)


U Budicinovoj ulici sanira se ogradni zid ispred stare austrougarske vile na broju 6, koji je već duže vrijeme prijetio prolaznicima, ali i vozačima. Sjećamo se i oznaka upozorenja koje su visjele s naherenih kamenih grota, što će se napokon presložiti, kamen po kamen, vjerojatno prvi put u svojih stotinjak godina.

Neki dan, dok je bager rovao po temeljima stare kamene ograde, u dvorištu smo zatekli dvojicu od troje stanara vile, zapravo vlasnika tih stanova. Ogorčeni su, pokazuju nam dopise iz gradske uprave, tvrdeći da je okućnica u vrijeme kada se ogradni zid počeo urušavati i prijetiti prolaznicima bila u vlasništvu Grada, ali je u međuvremenu postala njihova. Kako to?

- Nas troje suvlasnika obavijestili smo Grad dok je to još bilo u vlasništvu Grada, da će zid pasti i nekoga ozlijediti, to je zid do ceste, i napisali smo im zahtjev 18. rujna prošle godine i znate što se dogodilo? Došao je komunalni redar i rekao nam: imate li vi dokumente da je to vaše? Ne, rekli smo mu, to je vlasništvo Grada. Hvala, doviđenja. Za sedam dana stiže dopis iz Grada, kažu: vi ste kupili te stanove i dužni ste zid popraviti o svom trošku, mi nemamo novca i nećemo. A mi smo okućnicu dobili u vlasništvo možda prije desetak dana. Već se 22 godine sudimo s vlasnikom kuće iza nas, imamo istu parcelu, i taj nesretni Grad to nije bio u stanju razriješiti. Tek smo sada konačno dobili iz Zagreba da je to sve naše, ali onda je Grad rekao: sad izvolite popraviti zid, sve je to vaše. Sad peru ruke, a sve te godine ništa, priča nam jedan od stanara, ne želeći s imenom u novine.

Tražili su pomoć Grada, kaže, da participiraju, ali ništa od toga. "To je vila pod zaštitom, a otkad je Grada, jedan crijep nisu dali u tu zgradu, a krov nam je triput gorio. Sve sami ulažemo, više od 33 tisuće eura nas je koštao krov, škurine smo sve promijenili, uveli gradski plin i kada je došao na red zid, kažu nam: nemamo para. Otkad znam za sebe, a u ovoj sam zgradi od druge godine života i danas ih imam više od 70, nikad nijednu kunu nisu uložili, zato sam ljut. Ali, znali su napisati: to je vaše, a sada nam uvjetuju kako šta moramo napraviti", priča jedan od suvlasnika vile.

Sada će zid ponovno biti kao što ga je dobra stara Austrija podigla, ali upitali smo u gradskoj upravi da nam protumače tu situaciju. Suvlasnici su zaduženi za održavanje svoje nekretnine, tu nema spora, ali kada je u pitanju zaštićena arhitektonska baština, kao što su prekrasne pulske vile iz doba Austro-Ugarske, mogu li očekivati pomoć javnih proračuna, gradskog, pa i državnog. Evo odgovora iz gradske uprave.

- Stambenoj zgradi na adresi Budicinova 6 je rješenjem o utvrđivanju građevne čestice iz 2018. godine određeno zemljište koje čine kč.br.zgr. 2587/1 te dio zemljišta kč.br. 248/1 kojemu, između ostalog, pripada i predmetni ogradni zid. Navedeni zid nije potporni zid prometnice, već je oduvijek bio potporni zid dvorišta navedene građevne čestice i to iz razloga deniveliranosti dvorišta u odnosu na prometnicu. S navedenim su činjenicama, uključujući i rješenjem iz 2018. godine, svi suvlasnici po službenoj dužnosti i upoznati. Iz svega nesporno proizlazi vlasništvo predmetnog zida, a time i zakonska obveza vlasnika da brinu o vlastitoj imovini, kažu iz gradske uprave.

Na primjedbu suvlasnika vile - koja, preciziraju iz Grada, nije zaštićena kao pojedinačno kulturno dobro, već je GUP-om grada Pule valorizirana kategorijom vrijednih građevina - da je obnavljaju isključivo o svom trošku, podsjećaju da su, upravo prepoznavši ovakve situacije, izmijenili uvjete za prijave na projekt "Dolcevita" te omogućili da se i njihova obnova, iako su izvan zaštićene povijesne cjeline, sufinancira iz ovog gradskog programa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater