ZID SE URUŠIO PRIJE POLA GODINE

NAJUŽE GRLO STAROG GRADA: Grad pokrenuo sanaciju lani urušenog zida u Ulici Castropola na Kaštelu

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Iz žablje perspektive situacija se pokazuje daleko opasnijom (Zvjezdan STRAHINJA)

Iz žablje perspektive situacija se pokazuje daleko opasnijom (Zvjezdan STRAHINJA)


Tek smo kupili kuću krajem rujna ili početkom listopada, kada se urušio zid. Poludjeli smo, bilo je grozno. Strah nas je bilo, kiše su i dalje stalno padale, samo je trebalo sve da padne dolje. Možete misliti kako smo se osjećali. Kupiš kuću pa ti padne zid u dvorište!?, priča vlasnica kuće

"Ne znate zašto je lani pao taj zid u Castropoli?! Razlog je, uz kišu i nevrijeme, i taj što su se kamioni stalno očešavali o njega. Više sam puta gledao kako tu prolaze kamioni, da se mimoilaze pa i da zakače zid. Još su bile i jake kiše te jeseni pa je došlo do erozije", rekao nam je bivši vlasnik kuće u Ulici Castropola u čije se dvorište prošle jeseni urušio trošni potporni zid.

Visoka kamena međa pala je u listopadu ili u studenom, na najužem dijelu ove, jedine ulice na Kaštelu, a kamenje se sručilo u dvorište na nižoj razini, između križanja Castropole s usponima svetog Roka i Konzula Istranina. Pritom se otvorila i rupa uz cestu koja je pola godine predstavljala opasnost za sudionike u prometu.

Dva mjeseca radova

Srećom, krenula je sanacija zida, odnosno izgradnja betonskog potpornja u režiji Grada Pule. Na gradilištu smo zatekli i više građana, među njima i bivšeg, ali i sadašnje vlasnike kuće. Pristali su na razgovor s novinarom pod uvjetom da im se ne objavljuju imena.

- Tek smo kupili kuću krajem rujna ili početkom listopada, kada se urušio zid. Poludjeli smo, bilo je grozno. Strah nas je bilo, kiše su i dalje stalno padale, samo je trebalo sve da padne dolje. Možete misliti kako smo se osjećali. Kupiš kuću pa ti padne zid u dvorište!? Ne znaš ni što se događa, priča nam sadašnja vlasnica objekta. Prve je tjedne proživljavala strah, ali sada priznaje da ne žali što je kupila kuću na ovako lijepoj poziciji u centru grada.

Na terenu doznajemo da su vlasnici zemljišta ispod ceste Gradu ustupili oko metar i pol tla da bi se izbetonirao novi potporni zid, ali i proširio kolnik. Tako će se sada to najuže grlo starog grada proširiti za 1,2 metra.

Imali smo priliku iz dvorišta kuće promatrati bager visoko iznad nas kako uklanja preostalo klimavo kamenje. Iz te žablje perspektive situacija se pokazuje daleko opasnijom nego što smo je i zamišljali jesenas kad smo pisali o urušavanju. Okupljeni su nam pritom rekli da kamioni stalno prolaze ulicom, dobrim dijelom zbog rekonstrukcije Arheološkog muzeja Istre, a za prolaska teških kamiona osjećaju vibracije.

Nakon lanjskog urušavanja zida, Grad je osigurao područje i pokrenuo izradu projekta i rješavanje imovinskopravnih odnosa radi sanacije. Radovi će trajati dva mjeseca, do 11. srpnja, a za to vrijeme na snazi će biti poseban prometni režim: Za sada se dionicom vozi, uz maksimalan oprez, ali tijekom budućih iskapanja i betoniranja cestu će povremeno zatvarati za promet. Naravno, sudionici u prometu o tome će biti obavještavani, upozoravaju iz Grada. Radovi će se obustavljati ako interventnim službama bude trebalo omogućiti nesmetan prolaz.

- Kada su ovdje postavljane cijevi 1997. godine, to nije zatrpano kako treba. Nisu koristili materijal koji su iskopali, nego neki drugi. Možda se i zbog toga urušilo, priča nam bivši vlasnik kuće podno ceste.

Novi betonski zid

Sada kad je sve raskopano, iz dvorišta se vide slojevi tla pa i "izdajnička" svjetlija boja na mjestu kanala. Koliko je to bitno za statiku, kao laici ne možemo prosuđivati. Možemo tek prihvatiti tvrdnje susjeda da strahuju tijekom prolaska teških kamiona, poput betonske miješalice koja je prolazila dan ranije. Ubuduće, i taj bi strah na ovom dijelu središnjeg pulskog brda trebao otkloniti novi čvrsti betonski zid.

- Kad sam bio klinac, tu smo igrali nogomet. Tri dana ne bi prošao niti jedan auto. Naravno, uslijed modernizacije i konstantnog prometa nešto se moralo dogoditi, kaže bivši vlasnik kuće. Pokazuje nam i klimave kamene zidove u blizini, s brojnim rupama gdje nedostaju grote. Kaže da rupe potječu iz vremena kad su radnici Uljanika parkirali na strmim usponima - iz zida bi izvukli kamen da ga podmetnu pod kotač, ali ga nisu vraćali na mjesto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum