ZGRADA U KANDLEROVOJ 10  

FOTO / NEKAD IMPOZANTNA GRAĐEVINA IZ ZLATNOG DOBA PULE GODINAMA JE OPĆA OPASNOST ZA STANARE I PROLAZNIKE Statika je narušena, zidovi popucali, pročelje se nagnulo… Otkrivamo što koči obnovu

Loša statika zgrade uočena je još 2001., ali do danas ništa nije učinjeno

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Mnoge od impozantnih austrougarskih građevina iz zlatnog doba Pule danas su ruglo koje predstavlja i opasnost za stanare i prolaznike. Takva je i zgrada u Kandlerovoj ulici na broju 10, smještena tik uz nedavno obnovljenu kasnogotičku palaču Demartini. Graditeljska je to baština pod zaštitom Konzervatorskog odjela u Puli, u suvlasništvu Grada, koju posljednjih 20 godina ugrožava narušena statika, popucani zidovi te nagnut pročelni zid.

Nakrivljenu zgradu sigurno ste primijetili dok ste prolazili Kandlerovom, tim više što na vratima i dalje stoji članak Glasa Istre od prije tri godine pod naslovom "Zgrada u Kandlerovoj 10 se naginje i puca", kada je iz gradskog poslovnog prostora u prizemlju radi sigurnosnih razloga iseljena udruga Zum. Loša statika zgrade uočena je još 2001. godine, a tijekom preseljenja Udruge 2017. upozorili su na veliku opasnost od urušavanja. Od tada sve stoji i ništa nije poduzeto. U odluci Grada od prije tri godine zapisano je da će udruga Zum boraviti u zamjenskom prostoru u Flavijevskoj 8 do konačnog rješenja poslovnog prostora u kojemu su dotad bili, što će očigledno još jako dugo potrajati.

Upravitelj zgrade tvrtka EKI Inženjering dala je izraditi još 2001. godine projekt konstruktivne sanacije zgrade, uključujući i oštećeno krovište koje je propuštalo. Suvlasnici se tada zbog visokih troškova nisu odlučili za obnovu, a tako misle i danas, kažu nam u EKI Inženjeringu. Zgrada ima mnogo suvlasnika, sastoji se od 15 zasebnih dijelova, a Grad Pula vlasnik je dva stana i dva poslovna prostora.

- Za izradu projekta obnove zgrade potrebna je suglasnost većine suvlasnika prema suvlasničkim udjelima, što je i prvi korak za obnovu i eventualnu prijavu za dobivanje jednog dijela sredstava putem gradskog natječaja "Dolcevita". Suvlasnici Kandlerove 10 još uvijek nisu donijeli odluku da se pokrene postupak izrade projekta, da se prijave na "Dolcevitu" i konačno krenu u obnovu zgrade, a mi kao upravitelji to ne možemo sami, pojašnjava Eduard Cinkopan iz Uprave EKI inženjeringa.

U sklopu projekta "Dolcevita" suvlasnici zgrade u Kandlerovoj ulici, koja pripada zoni prioriteta, mogu ostvariti sufinanciranje radova na zgradi i do 178 tisuća kuna, dok je dio sredstava za obnovu moguće ostvariti i temeljem suvlasničkog udjela Grada Pule u poslovnim prostorima i stanovima u zgradi. Upitali smo nadležne u gradskoj upravi što planiraju učiniti po pitanju urušavanja zgrade i njezine goruće potrebe za obnovom.

- Upoznati smo s problemom statičke stabilnosti zgrade u Kandlerovoj 10, u kojoj je Grad Pula suvlasnik s udjelom vlasništva od 25 posto. Grad sudjeluje u svim troškovima održavanja zgrade sukladno svom suvlasničkom dijelu. Budući da je ovdje riječ o potrebi poduzimanja zahtjevnijih radova na građevini, koje zajednički trebaju sufinancirati svi suvlasnici, ističemo da nismo zaprimili nikakav zahtjev ili bilo koji drugi dokument, troškovnik i slično od upravitelja zgrade EKI Inženjeringa koji bi dao naslutiti da je upravitelj inicirao ili prikupio potrebnu dokumentaciju za sanaciju zgrade, iako je u obvezi to učiniti. Zatražit ćemo od upravitelja da pokrene postupak prikupljanja dokumentacije, slijedom koje će svi suvlasnici biti upoznati s troškovima sanacije temeljem čega ćemo se moći dogovarati oko poduzimanja konkretnijih aktivnosti, poručuju iz Grada.

Kada su nastala veća oštećenja na zgradi prije tri godine, stanari i korisnici poslovnih prostora smatrali su da su uzrok tome građevinski radovi, odnosno kopanje teškim strojevima na susjednoj parceli. To su tada i potvrdili iz Grada: "Zbog oštećenja koja su posljedica izvođenja radova privatnog investitora na susjednoj parceli, Udruga je iz sigurnosnih razloga morala napustiti prostor na adresi Kandlerova broj 10 koji joj je dan na uporabu još 2010. godine", rečeno je tada našem novinaru.

Iz Konzervatorskog odjela u Puli sada nam odgovaraju da nemaju novih informacija o obnovi zgrade i da im nije dostavljeno vještačenje licenciranog statičara da su oštećenja na zgradi nastala zbog radova na susjednoj lokaciji.

- Možemo samo ponoviti da je Grad Pula kao jedan od suvlasnika, a tada možda i većinski vlasnik, još 1990-ih znao za statičke probleme te zgrade, izrađen je projekt sanacije izvedbom pilota, ali se dalje nije nastavilo s aktivnostima, vjerojatno zbog ogromnih troškova koje aktualni vlasnici ne mogu pokriti. Nažalost, kritično stanje je i prije bilo evidentirano, ali vlasnici nisu poduzeli što im je naloženo. Zakon je jasan: obveza je vlasnika održavati svoju nekretninu, bila ona kulturno dobro ili ne. O aktivnostima po pitanju izgradnje na susjednoj lokaciji nemamo novih informacija, napominju iz Konzervatorskog odjela.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum