NASTAVAK OBNOVE

PROJEKT DOLCEVITA I NA VERUDI Obnovljena je i jedna zgrada u Negrijevoj ulici. Grad je financirao petinu troškova

Održavane zgrade dio su urbanog identiteta grada i nezanemariv javni interes, kaže gradonačelnik Boris Miletić

| Autor: Duška PALIBRK
Nekadašnja oronula fasada i trule škure/Obnovljeni su krov, fasada i stolarija - kuća preko puta Mornaričke bolnice (Snimila Duška Palibrk)

Nekadašnja oronula fasada i trule škure/Obnovljeni su krov, fasada i stolarija - kuća preko puta Mornaričke bolnice (Snimila Duška Palibrk)


Nedavno je okončana obnova krova, pročelja i stolarije na austrougarskoj vili na Verudi, u Negrijevoj na broju 19, preko puta Mornaričke bolnice, potpomognuta i bespovratnim sredstvima iz gradskog programa Dolcevita. Klaudio Ferlin, direktor Stambenog inženjeringa, koji je upravitelj zgrade, kaže da su radovi počeli 2019. godine i malo se odužili zbog kompliciranog zahvata. Obnova je koštala više od pola milijuna kuna, oko 525 tisuća, s tim da je Grad Pula osigurao gotovo 115 tisuća kuna bespovratnih sredstava, što je 22 posto vrijednosti investicije.

foto

Nekadašnja oronula fasada i trule škure

- Drago mi je što se sve više naših sugrađana odlučuje na obnovu svojih zgrada, što nam dokazuje da su bespovratna sredstva Grada Pule usmjerena u prave svrhe. Znamo da je uređenje pročelja obaveza suvlasnika zgrade, no svjesni smo da ovakvim vidom financijske pomoći ohrabrujemo vlasnike da se upuste u obnovu zgrada koje u konačnici pridonose izgledu i vizuri kako užeg povijesnog gradskog središta tako i cijeloga grada. Održavane zgrade dio su urbanog identiteta grada i nezanemariv javni interes, kaže pulski gradonačelnik Boris Miletić.

foto

Obnovljeni su krov, fasada i stolarija - kuća preko puta Mornaričke bolnice

Do sada je iz gradskog proračuna, u sklopu Dolcevite, sufinancirana obnova pročelja i krovišta 65 građevina, od kojih je 41 unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada i 24 izvan zone zaštite. Prema zadanim propozicijama, suvlasnici mogu ostvariti sufinanciranje do najviše 178 tisuća kuna po zgradi u zoni prioriteta, odnosno 133 tisuće izvan zone prioriteta, uz dio sredstava koji se može dobiti na temelju suvlasničkog udjela Grada Pule u poslovnim prostorima ili stanovima u zgradi.

Za sredstva iz Dolcevite može se kandidirati i projekt zamjene dotrajale stolarije na zgradi u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini grada čija je fasada recentno obnovljena, a postoji i mogućnost sufinanciranja uklanjanja grafita na području cijeloga grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum