ISTRA DOBIVA NOVU MODERNU BOLNICU, ALI…

Zašto se u pulskoj bolnici ne ugrađuje stent? PACIJENTI S INFARKTOM PUTUJU ZA RIJEKU

(S. DRESCHSLER)

(S. DRESCHSLER)


Poznato je da je upravo vrijeme presudno kod liječenja infarkta i vrlo je važno da se pacijent što prije javi kardiologu, idealno bi bilo unutar prvog sata. Zbog toga se taj prvi sat od nastanka simptoma zove "zlatni sat" koji spašava živote. Naš izvor upućen u problematiku tvrdi da su istarski pacijenti "pokriveni" u tom zlatom satu i da u roku od 50 minuta mogu biti adekvatno zbrinuti u KBC-u Rijeka

"Zašto su istarski pacijenti koji imaju ozbiljnijih problema sa srcem i dalje osuđeni putovati za Rijeku? Zadesi li ih infarkt u Puli, jedino što im preostaje je dati gas i krenuti za Rijeku, jer su inače šanse za preživljavanje minimalne", tvrdi čitatelj (podaci poznati redakciji) koji smatra da je nakon godina čekanja krajnji trenutak da se istarskim pacijentima omogući ugradnja stentova u pulskoj bolnici.

"Ne mogu shvatiti da se godinama u našoj bolnici nije uspostavio stručan liječnički kadar koji bi bio osposobljen za ugradnju stentova što bi itekako olakšalo život istarskim pacijentima koji su i dalje osuđeni putovati za Rijeku. Ponekad je i tih sat vremena jako dugo. Bitna je pravodobna intervencija liječnika i smatram da smo ovdje u Istri zaslužili da i naši liječnici u pulskoj bolnici krenu s ugradnjom stentova", kaže naš čitatelj smatrajući da bi to mnogima spasilo život. Naime, najbolji način liječenja srčanog udara temelji se na principima invazivne kardiologije, odnosno intervencije. Direktni prikaz začepljene krvne žile (koronarografija) i pokušaj njezina otvaranja potpornicom stent osigurava spašavanje srčanog mišića i samim time preživljavanje bolesnika. Vrhunsko liječenje, koje zahtijeva iznimno educirani kadar, opremu i potporu, kada je riječ o ugradnji stentova, zasad je nešto o čemu istarski pacijenti u pulskoj bolnici mogu tek sanjati, jer se i dalje hitno šalju za KBC Rijeka. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini