NAJNOVIJE


Protiv divlje ispaše

ZAŠTITA POLJOPRIVREDNIKA: Gradovima i općinama ovlasti za sankcioniranje neodgovornih ovčara


U južnoj Istri neodgovorni vlasnici stada puštaju na slobodnu ispašu ovce na poljoprivrednom, šumskom i privatnom zemljištu bez ugovora o najmu te uzrokuje štete na poljoprivrednim kulturama, ali i istarskoj kulturnoj baštini, suhozidima i kažunima, rekao je župan valter Flego na jučerašnjem sastanku koji sazvao zbog šteta na poljoprivrednim kulturama uslijed divlje ispaše.

U sjedištu Istarske županije u Puli sastanku su se odazvali županijski pročelnik Ezio Pinzan, gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović i načelnik Svetvinčenta Dalibor Macan, načelnik Policijske uprave Istarske Alen Klabot te predstavnici više ministarstva - stočarski, poljoprivredni i veterinarski inspektori, sanitarni inspektori, konzervatori, inspektori rada, šumari, ali i predstavnici udruge Agroturist iz Vodnjana, Udruge uzgajivača Istarske ovce "Istrijanka 2013" i Udruge uzgajivača Istarskih koza i ovaca - UIKO.

- Okupili smo se da bi zajednički, svatko u okviru svojih ovlasti, pronašli sustavno i dugoročno rješenje, na dobrobit naših poljoprivrednika i naših stočara te kako bi spriječili sukobe na terenu. Šteta koja je nastala tijekom godina nenadoknadiva je i poljoprivrednici su toga svjesni. Međutim, važno im je da se ti problemi u budućnosti spriječe, naglasio je Flego.

Pinzan je kazao da je nomadska ispaša zakonski zabranjena, no situacija na terenu već 15 godina ukazuje na suprotno.

- Takvom ponašanju moramo stati na kraj jer time dovode u pitanju ostalu poljoprivrednu proizvodnju, prije svega maslinara, kojih na ovome području ima u velikom broju i uložili su znatna sredstva. Problem je i na jednogodišnjim usjevima gdje ovce unište kompletan urod, zaključio je pročelnik Pinzan.

Zimi se ovčari sa stadima redovito spuštaju u južnu Istru, a kako nemaju svoje zemlje, stoku napasaju po tuđim poljoprivrednim površinama i stvaraju štete. Prisutni su se složili da problemu treba sustavno pristupiti, da se sve institucije moraju uključiti te da se već sada pojačanim nadzorom nad vlasnicima stada mogu spriječiti daljnje štete.

Sljedeći korak je pronaći adekvatno zakonsko rješenje koje će dati ovlasti gradovima, općinama i drugim institucijama da se tome stane na kraj. Nije prihvatljivo ni, rečeno je, da sav postupak utvrđivanja i prijave štete bude na vlasniku zemljišta. Županija će stoga osnovati koordinacijsko tijelo na čelu s pročelnikom Pinzanom, koje je zaduženo da da prijedlog rješenja kojim će se od nadležnih ministarstava zatražiti izmjene zakona ili pravilnika, a sve s ciljem da oštećeni prijavljuje štetu jednoj instituciji koja dalje brine o sankcioniranju neodgovornog vlasnika stoke. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam