GLAS ISTRE NA TERENU

Zabrinuta čitateljica: KOD MENE NA VALMADAMA NIČE NOVI KAŠTIJUN. VIDJELA SAM I AZBEST. Provjerili smo o čemu se radi...

| Autor: Borka PETROVIĆ

Čitateljica nam se javila zabrinuta što se na Valmadama, na zemljanoj parceli u blizini Agrokoke, počeo odlagati otpad. Kako nam je ispričala, počele su se odlagati grane, no ispod njih vidjela je, tvrdi, građevinski otpad pa čak i azbestni materijal.

- Čula sam da je Herculaneina parcela, također u Valmadama, na kojoj se do sada odlagao zeleni otpad prekrcana i da će ovdje nastati novi Kaštijun, kazala nam je, a mi smo se odmah uputili na teren.

I doista, na parceli u blizini Agrokoke posloženo je dosta zelenog otpada, no nikakav azbest nismo ugledali, tek nešto zemlje i koja karijola kamenja i šute. S obzirom na to da na parcelu vodi put iz reciklažnog dvorišta koje pripada Herculanei, upitali smo ih o čemu se radi.

Pojasnili su nam da je parcela u Valmadama, na kojoj se ranije odlagao zeleni otpad, sanirana i to tako da je otpad usitnjen i zbrinut od strane ovlaštenog oporabitelja koji ga koristi za daljnju reciklažu. Ova je parcela, vele nam, očišćena i zatvorena rampom te se na nju više ne odlaže otpad.

- Parcela na kojoj se trenutačno odlaže zeleni otpad u vlasništvu je Herculanee te služi za privremeno odlaganje grana i debla, a posebno otkosa i lišća. Time je omogućeno da ove vrste otpada, nakon privremenog odlaganja, budu preuzete i zbrinute od strane ovlaštenog oporabitelja za izradu peleta ili neku drugu namjenu. Na tu parcelu, u kontroliranim uvjetima, zeleni otpad odlaže isključivo Herculanea, upravo da bi taj otpad ostao čist od ostalih vrsta smeća, što je preduvjet za reciklažu, vele iz Herculanee.

Ovdje će se, dakle, privremeno odlagati upravo zeleni otpad, no trenutačno je, priznaju nam, na jednom dijelu parcele iznimno privremeno odložena i manja količina inertnog materijala sastavljenog od zemlje i kamenja, koji je nastao prilikom iskopa za kanalizacijske priključke. On će se ponovno koristiti u izradi kanala i pripadajućih priključaka, dok će višak biti odvezen na odlagalište građevinskog otpada Vidrijan-Tivoli, tvrde iz Herculanee. Dakle, straha od novog Kaštijuna u Valmadama, barem za sada, nema.

Iz Herculanee podsjećaju građane da sitni zeleni otpad mogu besplatno odložiti u reciklažno dvorište u Valmadama gdje se on usitnjava i čist predaje dalje na reciklažu. Napominju da će se od sljedećeg mjeseca zeleni otpad moći besplatno odložiti na za to predviđena mjesta po mjesnim odborima i po rasporedu odvoza, gdje će ga preuzeti Herculanea.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter