na adresi Porta Stovagnana 9

VLASNIK STANA U POTKROVLJU KRAJ FORUMA U PULI U PAT POZICIJI Deset godina otplaćivali kredit za sanaciju krova, no s jačom kišom "curi k'o ludo". I tako već 30 godina

  Ističe da su stanari deset godina otplaćivali kredit za sanaciju krova, no s prvom jačom kišom, on je opet počeo prokišnjavati * Došla je tada inspekcija, međutim izvođač radova koji nam je popravljao krov, odjavio je firmu pa se nismo imali kome obratiti, objašnjava Margetić

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Prokišnjavanje krova u stanu na adresi Porta Stovagnana 9 (Snimio Dejan Štifanić)

Prokišnjavanje krova u stanu na adresi Porta Stovagnana 9 (Snimio Dejan Štifanić)


Franjo Margetić, vlasnik 32-kvadratnog stana koji se nalazi u potkrovlju stambene zgradi kraj pulskog Foruma na adresi Porta Stovagnana 9, već više od 30 godina bori se s problemom prokišnjavanja krova.

- Krov prokišnjava otkad sam se uselio u stan prije 30, pa čak i prema 40 godina. Oduvijek je neispravno bilo napravljeno. Lim i kanalice su u redu, problem je u spoju. Voda curi na sve strane, uspjeli smo nešto popraviti u sobi, ali velik je problem u kupatilu. Tamo je katastrofa, curi dolje ko' ludo, priča nam Margetić koji kaže kako mu ne preostaje drugo nego samo čekati.

Prokišnjavanje krova

Ulagali su značajan napor

O problemu prokišnjavanja, kaže Margetić, obaviješten je i, sada već prethodni predstavnik stanara stambene zgrade u kojoj stanuje pet stanara, a u zgradi i Grad Pula ima svoj prostor. Ističe da su stanari deset godina otplaćivali kredit za sanaciju krova, no s prvom jačom kišom, on je opet počeo prokišnjavati.

- Došla je tada inspekcija, međutim izvođač radova koji nam je popravljao krov, odjavio je firmu pa se nismo imali kome obratiti, objašnjava Margetić pa napominje da mu je nakon toga prethodni predstavnik stanara rekao neka sam podigne kredit i popravi krov.

U razgovoru s prethodnim predstavnikom, koji je obnašao tu ulogu do početka ove godine, kazao nam je da je nekoliko puta intervenirao s Castrumom u sanaciji krova te da su zbilja ulagali značajan napor da se ova situacija riješi. Novi predstavnik stanara pak nije bio upoznat s ovom situacijom jer je tek od nedavno vlasnik stana u zgradi, no rekao je da je prioritet da se popravi krov, odnosno napravi sve što se može da on više ne prokišnjava. Pritom je napomenuo i da se zalaže za projekt "Dolcevita" kojim bi se uredilo i pročelje zgrade. O problematici derutnog krova, dobili smo odgovor i od upravitelja zgrade, tvrtke Castrum Pula 97.

Prokišnjavanje krova

Pojačat zajedničku pričuvu

- Castrum Pula 97 d.o.o. u svojstvu upravitelja je nalogoprimac, a suvlasnici posebnih dijelova (stanova) nalogodavci za sve radove na višestambenoj zgradi. Obaveza upravitelja je sugerirati moguća rješenja, a vlasnika stanova osigurati novčana sredstva za redovno i investicijsko održavanje zgrade. Zajedničkom pričuvom upravljaju suvlasnici nekretnine odnosno višestambene zgrade. Člankom 90. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima definiran je pojam zajednička pričuva kao temeljni prihod stambene zgrade za potrebe njenog održavanja zajedničkih dijelova i uređaja.

S obzirom na nelikvidnost zgrade savjetovati ćemo dodatne uplate svih suvlasnika radi sanacije krova koji je u dosta lošem stanju. Sanacija krova je prema nalazu i mišljenju statičara napravljena 2007. godine te neovisno što je upravitelj Castrum Pula 97 d.o.o. sugerirao renomirane krovopokrivače za izvođenje radova suvlasnici višestambene zgrade Porta Stovagnana 9 u Puli samostalno su odabrali izvođača radova te realizirali investiciju. Po osiguranju financijskih sredstava moći ćemo predložiti buduće aktivnosti i rješenja za navedenu problematiku, objasnili su iz tvrtke Castrum 97.

Prokišnjavanje krova

No, možda se i ovaj slučaj uskoro riješi. Margetić kaže kako je djelatnik iz Castruma Pula prije nekoliko dana došao fotografirati strop, a potom je radnik krenuo s izvođenjem radova na krovu iznad njegova stana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini