HUMANO PRESELJENJE

VIDEO / Pulski vatrogasci imali jednu od luđih intervencija: Nježno preselili šišmiše s traumatologije i neurologije pulske bolnice u Šijansku šumu

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Šišmiši u vreći na prozoru Mornaričke bolnice  JVP Pula

Šišmiši u vreći na prozoru Mornaričke bolnice JVP Pula


U 25 godina ovo je bila jedna od luđih intervencija. Iako nas često zovu zbog spašavanja zmija, mačaka, papiga, pasa i ostalih životinja dogode nam se i ovakve zahtjevnije intervencije i nešto novo, čak i za nas, kažu vatrogasci

Otkako su pulski vatrogasci deložirali 26 šišmiša s Odjela traumatologije prošlog petka, novih letećih gostiju u Mornaričkoj bolnici nije bilo, izvijestila nas je ravnateljica Opće bolnice Pula dr. Irena Hrstić. Šišmiši su, pretpostavlja se, uletjeli kroz otvorene prozore i smjestili se u hodniku odjela pod strop.

Veću je paniku izazvalo i to što su povremeno ulijetali u sobe bolesnika.

- Sigurno da nije ugodno kad ti pet-šest šišmiša leti iznad glave, ljudi su se uplašili, mada mislim da mjesta za strah i ne bi trebalo biti. To su sitne i nježne životinje, mi smo u intervenciji maksimalno gledali da ih ne ozlijedimo i sretno pustimo u divljini, priča nam Branislav Perković, zapovjednik druge smjene Javne vatrogasne postrojbe iz Pule. Leteće sisavce su iz vreće pustili u Šijanskoj šumi i to zabilježili na video-snimci.

        - Na brzinu smo se odlučili za Šijansku šumu, gledali smo da ih pustimo negdje u prirodu, malo dublje u šumu i dalje od ceste. Da li smo napravili dobro? Nadam se da jesmo. Uglavnom svih 26 izletjelo je iz vreće, intervencija je prošla bez ozlijeđenih, priča nam Perković.

        Poznato je da šišmiši za život biraju zdrav okoliš pa bi i djelatnici Mornaričke bolnice mogli biti ponosni što su leteći sisavci baš njihovu zgradu odabrali za "gniježđenje".

Poziv na intervenciju su, kaže nam Perković, primili od glavne sestre odjela, a u bolnicu je pet vatrogasaca, dva iz JVP-a i tri sezonaca, stiglo nakon 16 sati. Intervencija je morala pričekati da se šišmiši smire pa je sve potrajalo i gotovo dva sata. Medicinski djelatnici i bolesnici maksimalno su surađivali, ostali su iza zatvorenih vrata da ne bi ometali akciju u kojoj su vatrogasci koristili ljestve, hvataljke za životinje i rukavice.

        - Smjestili su se u nepristupačne otvore između spuštenog stropa i zida. Malo bi ih pogurali hvataljkom, pa uhvatili rukavicom i stavljali u vreće. Dok smo to radili, stalno ih je nekoliko letjelo hodnikom. To su nježne i zaista sitne životinje, gledali smo da ih ne ozlijedimo, kaže nam Perković.

        Doznali smo da šišmiši na jesen često ulijeću u prostore otvorenih prozora i visokog stropa spremajući se za prezimljavanje. Šišmiši su korisne životinje, love i hrane se insektima, obožavaju komarce. S druge strane, čujemo, postoji potencijalna opasnost da na ljude prenesu i neke bolesti, mada se ovi osjetljivi sisavci vežu uz očuvanu i zdravu prirodu.

- U 25 godina ovo je bila jedna od luđih intervencija. Iako nas često zovu zbog spašavanja zmija, mačaka, papiga, pasa i ostalih životinja dogode nam se i ovakve zahtjevnije intervencije i nešto novo, čak i za nas, zaključio je Perković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum