ZAVJERE I SVE OSTALO

Gdje je nastao koronavirus i je li istinita teorija da je kreiran ljudskom rukom? ZNANSTVENICI KONAČNO IMAJU ODGOVORE, I TO VRLO ZANIMLJIVE

| Autor: Portal Glas Istre

S obzirom da je internet pun svakojakih teorija, poput onih da je koronavirus netko namjerno stvorio iz tko zna kojeg zavjerenaškog razloga, treba reći da on po svemu sudeći ipak nije plod izopačenog uma i istih takvih namjera.

Naime, znanstvenici smatraju, nakon iscrpnih istraživanja, a to je najnovije saznanje, da je ovaj koronavirus nastao u divljni, piše Jutarnji list. Počeo se prenositi među ljudima u studenom 2019. godine.

Sredinom siječnja o virusu se počelo pisati i na Zapadu i od tada je to svjetska tema broj jedan, naročito u posljednjih oko mjesec dana, kad se on počeo širiti po Europi, naročito Italiji. Paralelno se društvenim mrežama počela širiti teorija zavjere prema kojoj je novi koronavirus stvoren u laboratoriju u Wuhanu, ili kao biolško oružje, ili je pak slučajno "pobjegao".

Međutim, čini se da svi dokazi pokazuju kako koronavirus nema nikakve veze s tim laboratorijem. Virolozi ističu da imaju mnogo nepoznanica, ali i dovoljno dokaza da je rvirus došao iz prirode.

Pozivajući se na analize genoma virusa koje su napravljene u brojnim svjetskim laboratorijima, velika skupina uglednih svjetskih znanstvenika nedavno je u medicinskom časopisu The Lancet potvrdila da virus potječe iz divljine, baš kao i mnogi novi virusi koji su se posljednjih desetljeća pojavili u ljudskoj populaciji.

"Brzoj, otvorenoj i transparentnoj razmjeni podataka o ovoj epidemiji sada prijete glasine i dezinformacije o nastanku virusa. Oštro osuđujemo teorije zavjere koje sugeriraju da Covid-19 nema prirodno porijeklo. Znanstvenici iz više zemalja objavili su i analizirali genome virusa SARS-CoV-2 i nadmoćno zaključuju da je ovaj koronavirus nastao u divljini", navodi se u priopćenju uglednih svjetskih znanstvenika u Lancetu.

Istraživanja su pokazala da je virus prenesen iz šišmiša ili ljuskavaca, a onda je među ljude došao najvjerojatnije preko tržnice u Wuhanu gdje se prodaje sve i svašta, pa i žive životinje. Kako ističu znanstvenici, virus postoji u prirodi te ide s vrste na vrstu mijenjajući domaćine. Naposljetku, ustanovi da mu se kao domaćini sviđaju i ljudi.

Preostaje otkriti kako je ovaj virus točno prešao na ljude. Moguće je da su pojedinci jeli zaražene životinje ili su bili izloženi zaraženom izmetu ili mokraći. No uglavnom, sasvim je nerealno da su virus proizveli ljudi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter