stići će još jedan

FOTO/VELIKI POVRATAK! Najveće jaružalo na svijetu stiglo u Uljanik

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ


Baš kao što je bilo i najavljeno, danas je u pulsku luku uplovilo najveće usisno jaružalo na svijetu Leiv Eiriksson da bi privezan uz Uljanikov otok čekao prolazak krize i ponovno pokretanje poslova za ove brodove posebne namjene. Već za par dana, točnije 4. kolovoza, trebao bi stići još jedan brod specijalnih namjena, jaružalo Ibn Battuta.

Oba broda u vlasništvu su jedne od vodećih svjetskih dredging kompanija Jan de Nul koja je godinama bila jedan od najvažnijih poslovnih partnera pulskog brodogradilišta Uljanik. Od ovog će sidrenja Uljanik Brodogradnja 1856 za prvu ruku imati prihode od najma prostora za vezivanje brodova, a onda možda i priliku da se, kroz ugovaranje poslova održavanja, otvore neke nove poslovne mogućnosti koje bi u konačnici mogle dovesti i do toliko očekivanog novog zapošljavanja. 

Dolazak brodova najavljen je lučkim vlastima, a oni će, s minimumom posade, biti usidreni na prostoru luke posebne namjene Uljanik na, za sada još uvijek, neodređeno vrijeme. 

Kada je o brodu Leiv Eiriksson riječ, gabariti su mu impresivni- dug je 223 i širok 41 metar. Zbog velike dubine gaza bit će privezan kod Uljanikova otoka gdje je veća dubina mora. Jaružalo koje također stiže, Ibn Battuta, na svoja putovanja krenuo je upravo iz pulskog škvera. Koronakriza zatekla ga je uz obale zapadne Afrike, te se iz Las Palmasa vraća put Mediterana sve do Jadrana i pulske luke. Riječ je također o tehnički kompleksnom brodu koji služi za produbljivanje plovnih putova, odnosno izgrađivanje obala, umjetnih otoka ili produbljivanje obala. Navodno bi se i treći brod iste grupacije, jaružalo Zheng He, također trebao vratiti do Uljanika, ali zasad ostaje usidren u španjolskoj luci Granadilla na Kanarima.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini