IMPRESIVAN BROD

"Kapitalac" u pulskom brodogradilištu: U ULJANIKU ZAPOČELO TESTIRANJE USISNOG JARUŽALA


Nakon što je ovog ljeta isporučena samopodizna platforma Apollo koja je plijenila pozornost Puljana i njihovih gostiju, na opremnoj obali nedaleko glavnog ulaza u brodogradilište ovih dana vrši se testiranje drugog od tri Uljanikova "kapitalca" - usisnog jaružala na vlastiti pogon kojeg je Uljanik ugovorio s luksemburškom kompanijom Dredging and Maritime Managment S.A. u sklopu Jan De Nul grupe.

U proteklim tjednima startana su sva tri glavna motora i pripremljene su pumpe jaružanja DRP 2 i 3 koje se nalaze u pumpnoj stanici. Brod, naime, u pumpnoj stanici ima ugrađene dvije pumpe jaružanja snage 8500 kW koje su danas radile s otprilike 80 posto svoje snage. Njih je danas pokretao glavni motor br. 2 sa 110 posto svoje snage, a u slijedećim danima očekuje se nastavak ispitivanja pumpi s glavnim motorom 3 i glavnim motorom 1.

Dobra je vijest da se radi o početku ključnih ispitivanja cjelokupnog sustava broda dovršetak kojeg je još prije nekoliko mjeseci bio pod velikim upitnikom. Nastavak gradnje, podsjetimo, osiguran je pozajmicom tvrtke Kermas energija koja je koncem srpnja s 12,4 milijuna eura pomogla pulskom Uljaniku da vrati dug banci, te omogućila normalno financiranje novogradnje 500 do datuma isporuke, na način da kupac svojim sredstvima financira gradnju. (M. P.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater