VOLIM POVIJEST

Učenici Osnovne škole Centar priredili zanimljivu izložbu

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO


U sklopu projekta "Poviješću kroz grad", koji se održava drugi put, učenici Osnovne škole Centar zajedno sa svojim učiteljicama pokušavaju oživjeti centar Pule u zimskim mjesecima. Naime, početkom 2021. godine, odnosno drugog polugodišta prošle školske godine, započeo je projekt koji je nastao kao kombinacija implementacije zavičajne nastave i popularizacije povijesti kao nastavnog predmeta.

"U projektu sudjeluje tridesetak učenika viših razreda, zajedno s učenicima nižih razreda, koji su pripremali izložbu na Danteovom trgu tako da je ukupno riječ o stotinjak djece", izjavila je učiteljica povijesti i hrvatskog jezika Borka Sladonja, koja je ovaj hvalevrijedan projekt započela s još tri kolegice iz Osnovne škole Centar, a to su učiteljica povijesti i hrvatskog jezika Sonja Perković, učiteljica hrvatskog jezika Jelena Novoselec Janjić te učiteljica razredne nastave Nataša Makovac.

Ovogodišnji naziv programa u sklopu projekta "Poviješću kroz grad" je Stari grad i tajna paukove mreže. "Odabrali smo ovaj naziv zbog mreže ulica u centru Pule koja podsjeća na paukovu mrežu. Riječ je o igri Escape street. Učenici su podijeljeni po grupama, a svaka grupa dobiva zadatke po ulicama gdje ih dočekuju kostimirani učenici u svojstvu malih glumaca koji ih pritom poučavaju o povijesti. Zadaci su vezani uglavnom za povijesne ličnosti po kojima su ulice nazvane i na taj zabavan način se lakše usvaja gradivo. Učenici su sami vrijedno izrađivali kostime", pojašnjava Sladonja i napominje da bi realizacija projekta bila nemoguća bez svesrdne podrške ravnateljice Lorete Ribarić te školskog domara Đina Šverka.

"Domar Đino nam je nesebično pomagao oko svega, do zadnjeg detalja, a posebno prilikom postavljanja izložbe dječjih radova", istaknula je Sladonja i dodala da su na izložbi postavljene rukotvorine učenika nižih razreda. Učiteljica Sladonja opisuje i radost s kojom djeca pristupaju osmišljavanju projekata.

"Aktivnosti se održavaju jednom tjedno nakon nastave, u sklopu izvannastavnih aktivnosti, jednom tjedno. Predviđen je jedan sat, ali djeca dolaze s takvim veseljem, tako da se taj sat redovito produži, na što smo već navikli", zaključuje učiteljica.

Interaktivna izložba Osnovne škole Centar može se pogledati ovog tjedna, zaključno s 28. siječnjem, od 10.30 do 12.30 sati na Danteovom trgu.

Gradonačelnik Pule danas je posjetio interaktivnu izložbu. "Izložba je prekrasna, a učenici koji predstavljaju našu bogatu povijest na punktovima u centru grada pokazali su zavidno znanje, " objavio je Zoričić na svom službenom facebook profilu.

OŠ Centar

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of