IZLOŽBA PLAKATA

O POVIJESTI ISTARSKOG NARODNOG KAZALIŠTA: Pedesetih godina je u pulskom kazalištu bilo 12 premijera godišnje

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Izložba plakata o nastanku i počecima Istarskog narodnog kazališta otvorena je u utorak navečer u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici zahvaljujući trudu i entuzijazmu Zlatana Varelije iz Buja, koji je sakupio te plakate, što predstavlja veliku vrijednost u godini u kojoj se obilježava 70. obljetnica Istarskog narodnog kazališta.

Iz tih se plakata, a svi se odnose na 1954./55. godište, može štošta saznati, kolike su bile cijene loža za prvi kat i za mezzanin, kako su cijene od prvog do petog reda bile 80 dinara, a od 11. do 14. reda 40 dinara.

Sjajni glumci

U predstavi "Labudovo pero" glumila je, između ostalih, Zlata Cvetković Berović. Na plakatima se spominje i Ada Trento. Iako su neki pomislili da je riječ o tipfeleru i da je tu bilo govora o Eddi Trento Kovačević, poznatoj pulskoj glumici koja je nedavno preminula, radilo se tu o Adi Trento, koja je kasnije bila poznata i u gospodarskom životu Pule i koja je glumila na daskama pulskog kazališta kao djevojčica/tinejdžerica i koja je bila, kako smo otkrili, posebno upečatljiva u "Snjeguljici".

Božo Trakić, također poznati glumac koji je glumio u brojnim predstavama, bio je vrlo aktivan te 1954./55. godine, a posebna je pozornost na izložbi posvećena i Ivanu Bibalu, iz Baredina Gornjih koji je bio iznimno aktivan u kazališnom životu spojivši Buje i Pulu. On je, između ostalih bio i poznat po tome što je posudio glas Jurini i Franini u radio-emisiji. Iako je, saznajemo bio pun planova što se tiče kazališne djelatnosti, nažalost prerana smrt ga je u tome spriječila.

Gledajući plakate, nalazimo i na imena Luciana Manzina i Lidije Mihovilović, glumce očito, sudeći po prezimenima, rodom iz Pule i okolice koji su tu bili zaposleni.

Nezaboravni Štandeker

Nezaboravni je bio i slovenski redatelj Lojze Štandeker, koji je tu režirao niz predstava, pa i, kako saznajemo s plakata, zadnju predstavu prije zatvaranja 4. studenog 1970., a radilo se o Nušićevoj komediji "Ujez".

Zahvaljujući tim plakatima saznaje se i da je pedesetih godina došlo do spajanja bujskog profesionalnog kazališta "Otokar Keršovani" i Narodnog kazališta Pula, te je tako oformljeno i Istarsko narodno kazalište, u obnovljenoj izgradi 1. rujna 1956. godine. U 23 sezone održano je 213 premijera, od čega 199 kazališnih i 14 operetnih naslova.

- Imao sam sreću da sam došao do tih materijala, tu je i značajna uloga kulturnog djelatnika Lina Šepića, a sigurno je važno vidjeti kako su se bujsko i pulsko kazalište spajali. Posebno je važna bila uloga Lojze Štandekera, koji je bio kućni redatelj u ovome kazalištu, a posebno me boli da niti jedna dnevna novina u nas nije prenijela niti retka o njegovoj smrti 1983. godine. Uz Ivana Bibala s Bujštine, iz tih krajeva bila je i vrlo talentirana Lidija Kozlović (1938.-2009.), rodom iz Momjana. Ova je darovita glumica, koja je glumila u Slovenskom narodnom gledališču u Trstu, radila nešto kratko i s Damirom Zlatarom Freyem, koji se divio njezinom talentu, kazao je Varelija.

On se prisjetio i glumaca te kazališnih djelatnika koji su iz Buja stigli u pulsko kazalište, a to su bili Vladimir Obleščuk, Niko i Vjeročka Faggiani.

- Zašto se svim tim pulskim glumcima, odnosno glumcima koji su djelovali u Puli, ne posveti koja ulica, neki perivoj, nešto da ih se prisjetimo?, upitao se Varelija. Tada je, kazao je, na repertoaru pulskog kazališta bilo i 12 premijera godišnje.

Varelija je rekao da je namjerno odabrao pulsku Gradsku knjižnici u čitaonicu za izložbu jer tu je veliki protok ljudi, a otvarajući izložbu izrečeno je žaljenje što nije prisustvovao nitko iz pulske kazališne kuće.

Za glazbeni intermezzo bili su zaduženi Anita i Dante iz Marušića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter