RIBARICA ZA NORVEŠKOG NARUČITELJA

U ULJANIKU SE PONOVNO GRADE BRODOVI! Sve je počelo kao nekad. Radnike je na posao pozvala sirena 

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Umjesto impozantnog stočara, prvi brod koji će biti izgrađen u "oživljenom" Uljaniku, biti će 22-metarski ribarski brod namijenjen ribolovu na sjevernim morima, objavila je večeras RTL televizija.

Sirena koja je desetljećima označavala početak radnog dana pulskih brodograditelja u ponedjeljak se ponovno oglasila točno u 8 sati, te tako i simbolično označila novi početak kad je u pitanju brodograđevna djelatnost na prostoru posrnulog škvera.

Plan za novi početak bio je dovršetak spomenute novogradnje 526, no kako sudbina tog broda kojem se kroz još jedan krug dražbe uz početnu cijenu od 1 kunu zasad bezuspješno pokušava naći kupac, i planovi su se morali u hodu mijenjati. Tako je proizvodnja ponovno pokrenuta na ribarici koja se u Uljanik Brodogradnji 1856 gradi za norveškog naručitelja, a ugovaranje i pokretanje tog posla s nestrpljenjem je dočekalo oko 170 radnika koliko je kroz novu firmu vratilo na posao i u proizvodne hale koje su gotovo dvije godine bile tihe i prazne.

Proizvodnja je ponovno počela, a zanimljivost je da se ribarski brodovi sličnih dimenzija sad istovremeno grade na čak dvije lokacije unutar pulskog zaljeva, budući da manje pulsko brodogradilište Tehnomont slične brodove već godinama gradi za norveške, irske i škotske ribare.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter