EMOVA ULICA

U ROMSKOM NASELJU IZNAD ARENE U PULI OSTALA JOŠ JEDNA BARAKA I "ZABORAVLJENA" DESETEROČLANA OBITELJ "U dom im svakodnevno dolaze štakori i druge životinje, zid se urušava"

Obitelj Abdulahi u Emovoj ulici živi već 35 godina. Nakon što su druge obitelji preseljene u gradske stanove, oni su jedini ostali u ovom naselju * Četiri, pet puta su nas poslali da idemo vidjeti stanove, a kad bismo ih išli vidjeti, rekli bi da nisu za život. Mi nismo odbili niti jedan stan, kaže Nađja Abdulahi

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Emova ulica (snimio Milivoj Mijošek)

Emova ulica (snimio Milivoj Mijošek)


Prošlo je gotovo godinu dana otkako je srušena prva baraka u Emovoj ulici u Puli, romskom derutnom naselju iznad Arene iz kojeg su preseljene mnogobrojne obitelji u nove domove. Naime, Grad je ustupio prostore za romske obitelji koje su bile listi za dodjelu socijalnih stanova, a većina je svoj novi dom pronašla u stanovima u Valmadama. No, jedna je baraka ostala u naselju, a u njoj i 10-člana obitelj Abdulahi koja je još u iščekivanju novog doma i boljih uvjeta za život.

Emova ulica

- Bilo je dogovoreno da se barake moraju rušiti, a zadužena tvrtka je već plaćena za to. Iz Grada su nam rekli da će se to rješavati i da će im se pronaći smještaj. Ako smo riješili sve druge obitelji do sada, zašto ne bismo i ovu. Nije mi svejedno jer su svi drugi preseljeni, i to prije godinu dana, a oni su ostali jedini. Za te sam se obitelji, zajedno s Mirnom Radolović i Ingrid Bulian, krvavo izborio da riješimo preseljenje. Prije mene je bilo predstavnika Vijeća Roma koji to nisu nikako mogli napraviti, kaže Jetiš Eko Bajrami, predsjednik Vijeća Roma i predstavnik romske manjine u Puli.

Emova ulica

Sustanari - štakori

Kaže da su svi drugi Romi koji su do prošle godine bili na tom području sada u gradskim stanovima, plaćaju najam, imaju ugovor i prebivalište, što im je, kaže, najvažnije. Dodaje da u čitavom romskom naselju nitko nije imao prebivalište, osim ove obitelji koja je još ondje i koja na tom području živi više od 35 godina. Njihova baraka popucanih i vlažnih zidova, koja sa svakom kišom i jačim vjetrom sve više propada, spojena je s napuštenom barakom u kojoj je nagomilan otpad. Iz te im barake gotovo svakodnevno u dom dolaze štakori i druge životinje, a prijetnju predstavlja i zajednički zid koji se urušava.

Emova ulica

Bajrami ističe da su on i pulski gradonačelnik Filip Zoričić zajedno bili kod ove obitelji u srpnju, kada ga je upoznao s cijelom situacijom.
- Sjeli smo i razgovarali, uvjerio se i on da nemaju nikakve uvjete za život i rekao je da će se to riješiti. I sada ljudi čekaju. Nedavno sam ga kontaktirao i rekao je da se stambeno rješenje traži, ali pitanje je do kada će se na njega čekati, ističe Bajrami.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom