KONCESIONAR BI VIŠE CIJENE I NIŽU KONCESIJSKU NAKNADU

U GRADU NEDOSTAJE OSAM DIMNJAČARA Pulski će dimnjaci možda biti očišćeni do 2024. ili 2025. godine!

(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Na pitanje koliko je dimnjaka u Puli, Dejan Lončarić, direktor osječke tvrtke Dimnjak koja je ovlašteni koncesionar za dimnjačarske poslove, odgovorio je da ne zna jer ih u godinu i pol nisu stigli izbrojiti. Poznato je da osječka tvrtka izrađuje registar svih dimnjaka, kako onih u upotrebi, tako i onih koji se ne koriste

U Istarskoj županiji ne samo da nedostaje dimnjačara, nego pojedine jedinice lokalne samouprave uopće nemaju dimnjačarsku službu kao što to nalaže Zakon o komunalnom gospodarstvu, upozorio je jučer u Županijskoj gospodarskoj komori Dejan Lončarić, voditelj Grupacije dimnjačara HGK-a, ujedno i direktor osječke tvrtke Dimnjak koja je ovlašteni koncesionar za dimnjačarske poslove u Puli. Okupljenim predstavnicima gradova i općina, upraviteljskih tvrtki i MUP-a Lončarić je iznio zabrinjavajući podatak o tome da dimnjačarska služba nije organizirana na nivou ili je uopće nema s obzirom na to da ne postoje pravovaljane odluke, niti su operativno izvedive.

Ne žele raditi

- Cjenici koji su na tržištu su paušalno izvedeni, ekonomski neopravdani i za pružatelja i u nekim elementima za primatelja usluga. Cijene su niske, ekonomski neopravdane. Na području Istre nema dimnjačara, a i oni koji bi se htjeli prijaviti ne žele raditi taj posao s obzirom na loše napisanu odluku i loše izveden cjenik, rekao je Lončarić te napomenuo da ispod 5.500, odnosno 6.500 kuna nitko ne želi raditi.

Na pitanje koliko je dimnjaka u Puli, odgovorio je da ne zna jer ih "u godinu i pol nisu stigli izbrojiti". Poznato je da osječka tvrtka izrađuje registar svih dimnjaka, kako onih u upotrebi, tako i onih koji se ne koriste. Lončarić veli da će sve dimnjake u Puli "možda očistiti do 2024. ili 2025. godine, a samo u gradu treba im osam ljudi".

- Dimnjačari se teško nalaze na tržištu. Natječaj je raspisan tri mjeseca. Morat ćemo čak uvesti pomoćnu radnu snagu i na tome radimo, kazao je Lončarić. Iznio je i dramatičan podatak o tome da su, prema europskoj uredbi, "svi zidani dimnjaci u zgradama starijim od 40 godina neispravni".

- To je velik problem. Potrebno je prilagoditi dimnjake suvremenim trošilima, što će biti velik trošak za stanare u zgradama. Slovenija čak sufinancira obnovu dimnjaka. Nemojte ići u energetsku obnovu zgrada bez sanacije dimnjaka, rekao je Lončarić. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter