PROBLEMI S KONCESIONAROM

GRAD BI MOGAO OSTATI BEZ DIMNJAČARA: Ista tvrtka u Puli čišćenje dimnjaka naplaćuje trostruko više nego u Osijeku

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

U cijeni od stotinjak kuna u Osijeku je obuhvaćeno čišćenje tube koja vodi od peći do dimnjaka, čišćenje dimnjaka, pražnjenje taložnice i čišćenje peći, potom mjerenje koncentracije ugljičnog monoksida i izdavanje dimnjačarskog stručnog nalaza. Kad se sve to zbroji, dođe se do 100 ili nešto više kuna, ovisno o promjeru dimnjaka. U Puli je dodana stavka "vizualna kontrola" pa je čišćenje triput skuplje nego u Osijeku, tvrdi jedan bivši radnik

 

U Osijeku dimnjake čistimo za 100 do 120 kuna, a u Puli isti posao naplaćujemo 365 kuna. Sve je isto, i posao i utrošeno vrijeme i alat, ali je cijena drugačija, kaže nam bivši radnik osječke tvrtke Dimnjak koja u Puli jedina ima koncesiju za čišćenje dimnjaka. To je samo jedan od četvorice nezadovoljnih bivših radnika koji su dali otkaz ili im nije produžen ugovor o radu u Dimnjaku.

- U cijeni od stotinjak kuna u Osijeku obuhvaćeno je čišćenje tube koja vodi od peći do dimnjaka, čišćenje dimnjaka, pražnjenje taložnice i čišćenje peći, odnosno uređaja za loženje, potom mjerenje koncentracije ugljičnog monoksida malim uređajem po kućanstvu i izdavanje dimnjačarskog stručnog nalaza. Kad se sve to zbroji, dođe se do 100 ili nešto više kuna, ovisno o promjeru dimnjaka. U Osijeku se ne naplaćuje dužina dimnjaka kao u Puli, nego promjer. U Osijeku su sve kuće visoke do deset metara, nema ništa preko. Kad sam prije dvije godine počeo raditi u Puli, bilo je samo čišćenje, bez vizualnog pregleda. Ljudi su masovno zvali jer je koštalo 120 kuna. Onda je jedan radnik koji je otišao među prvima rekao da mu se ne isplati za 120 kuna penjati po krovovima. U Osijeku se čisti s tavana i ne mora se ići na krov jer na tavanu postoji pristup vratašcima. Onda je dodana stavka "vizualna kontrola": za dimnjake od nula do deset metara je jedna cijena, do 20 metara druga, a za više dimnjake treća. Onda smo na tih 120 kuna dodavali cifru za dužinu dimnjaka i možete misliti kako nam je bilo kad smo uzimali novac ljudima koji su se bunili, prepričava svoje radno iskustvo u Puli ovaj dimnjačar.

Falilo im alata

Taj Osječanin, koji je u Puli radio zajedno s bratom, nedavno je zbog lošeg odnosa poslodavca, ali i nedovoljno visoke plaće, dao otkaz, kao i, veli, desetak kolega koji su otišli iz firme kako u Puli, tako i u Osijeku. Nije mu, kaže, jasno zbog čega su cijene u dva grada različite, no objašnjava da se u Osijeku računa promjer dimnjaka, a u Puli dužina. Osim cijene čišćenja, u Osijeku su i plaće niže. On i nekoliko drugih sad već bivših radnika obratilo su nam se nakon što su pročitali članak u našem listu u kojem direktor Dimnjaka Dejan Lončarić kaže da "nitko neće raditi ispod 5.500 odnosno 6.500 tisuća kuna" i u kojem navodi da su svi zidani dimnjaci neispravni. Uz ostalo, Lončarić je predstavnicima lokalne samouprave i upravitelja zgrada na radionici održanoj u pulskom HGK-u rekao da na području Istre nema dimnjačara, a i oni koji bi se htjeli prijaviti, ne žele raditi taj posao s obzirom na "loše napisanu odluku i loše izveden cjenik". Lončarić je tad rekao da će sve dimnjake u Puli "možda očistiti do 2024. ili 2025. godine, a samo u gradu treba im osam ljudi".

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter