vraća se u normalan režim

U pulskoj općoj bolnici, u dvije pandemijske godine, hospitalizirano više od 3.000 pacijenata oboljelih od korone

No, bolnica još uvijek radi u posebnom režimu rada po pitanju protuepidemijskih mjera - nošenja osobne zaštitne opreme, redovitog testiranja na covid za potrebe hospitalizacije ili obavljanja određenih pretraga i grupiranje covid pozitivnih pacijenata u izdvojeni odjel

| Autor: Marcello Rosanda
Irena Hrstić / Opća bolnica Pula

Irena Hrstić / Opća bolnica Pula


"Na današnji dan imamo ukupno 25 covid pozitivnih pacijenata, svi su na odjelu, budući da trenutno nemamo pacijenata u respiracijskom centru na intenzivnom liječenju", kaže ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić na naš upit o trenutnom stanje oko covida i je li bolnica, nakon dvije godine pandemijskih uvjeta i režima, počela funkcionirati kao i ranije.

"Nakon što se situacija s epidemijom značajno smirila, negdje oko 8. ožujka, odjeli postepeno vraćaju puni posteljni fond. Dinamika maksimalne aktivnosti ovisi o povratku djelatnika s godišnjih odmora, ali je već sada stanje prilično zadovoljavajuće za većinu djelatnosti", ističe Hrstić.

Ipak, naglašava da bolnica još uvijek radi u posebnom režimu rada po pitanju protuepidemijskih mjera - nošenja osobne zaštitne opreme, redovitog testiranja na covid za potrebe hospitalizacije ili obavljanja određenih pretraga i grupiranje covid pozitivnih pacijenata u izdvojeni odjel.

Na pitanje koliko je prosječno bilo hospitaliziranih pacijenata s ili zbog covida unatrag dva mjeseca, Hrstić kaže da su u veljači imali između 40 i 60, u ožujku između 25 i 40, te u travnju između 16 i 28 pacijenata po danu. Godine 2020. bilo ih je 918, od čega deset u respiracijskom centru.

"Valja napomenuti da je u toj godini KBC Rijeka preuzimao pacijente iz Istre za potrebe liječenja u respiracijskom centru. Sljedeće godine imali smo 1.582 pacijenta, od čega 154 u respiracijskom centru, dok smo ove godine, do danas (jučer, op.a.) imali 648 pacijenta, od čega 52 u respiracijskom centru", rezimira Hrstić.

Podsjetimo, aktivnosti u respiracijskom centru započele su 11. prosinca 2020. u Mornaričkoj bolnici, a od listopada 2021. godina do danas u novoj bolnici u prostorima Anesteziološke jedinice intenzivnog liječenja. Od 8. ožujka 2020. godine u OB Pula preminulo je 449 pacijenata sa ili od covida. Od toga 261 muškarac i 188 žena, dok je najmlađi pacijent imao 24 godine. On je, međutim, preminuo s covidom, a ne od njega. Najstariji je, pak, imao 100 godina. Prosječna dob svih preminulih je 80 godina. Svi oni su prema cjepnom statusu većinom bili necijepljeni, njih čak 85 posto, dok je cijepljenih bilo tek 15 posto.

Na upit odvija li se operacijski program redovito ili i dalje postoje poteškoće, Hrstić kaže da se operativni program odvija u intenzivnijem opsegu u odnosu na vrijeme epidemije, ali još uvijek ne u punom intenzitetu.

"Nismo još uvijek u tom segmentu u potpunosti vratili djelatnike na rad, dijelom i zbog korištenja neiskorištenih dana godišnjih odmora. Ponovno je u pogonu jednodnevna kirurgija, podjedinica kirurških djelatnosti, koja je u potpunosti prekinula s radom u zadnjem valu epidemije, u trajanju od šest mjeseci", naglašava Hrstić i dodaje da je po pitanju listi čekanja trenutno najduže vrijeme čekanja za ultrazvučni pregled krvnih žila.

Kada je riječ o listama čekanja, one dijelom ovise o intenzitetu epidemije, posebno za operativni program, budući da su anesteziolozi i anesteziološki tehničari bitan segment tima u operacijskoj sali. Ipak, za ostale usluge koje pruža bolnica lista čekanja ima utjecaja ukoliko su djelatnici aktivno oboljeli, što se pulskoj bolnici vrlo intenzivno događalo u zadnjem epidemijskom valu, i to u trajanju od četiri mjeseca.

- KORONA U OB PULA

  • 449 preminulih sa ili od covida
  • 24 godine imao je najmlađi pacijent
  • 100 godina najstariji pacijent
  • 80 godina prosječna dob preminulih
  • 85 posto preminulih nije bilo cijepljeno

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater