SVE VIŠE SLUČAJEVA

PULSKA BOLNICA JE PRED TOČKOM PUCANJA! Ravnateljica Hrstić: Bolničko osoblje je kronično premoreno, prijeti nam masovni burnout

| Autor: Marcello ROSANDA
Ravnateljica OB Pula Irena Hrstić (snimio M. MIJOŠEK)

Ravnateljica OB Pula Irena Hrstić (snimio M. MIJOŠEK)


Čak 283 novozaražene osobe, što je najviše od početka pandemije, potvrđeno je jučer u Istarskoj županiji, a danas 258. U pulskoj Općoj bolnici na liječenju je 73 oboljelih od covida, a u respiracijskom centru ih je 8.

- Medicinski radnici rade izvan fizioloških okvira. Točka pucanja još nije dosegnuta jer rade sa zadnjim atomima snage. Do sada su u svakom trenutku ipak uspjeli naći neke rezerve snage. Međutim, ovakav kontinuitet koji traje već dvije godine donio nam je stanje kronične iscrpljenosti. Pitanje je što iza toga slijedi, a jedna od mogućnosti je masovni burnout zdravstvenih djelatnika, upozorava ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić.

Još prije nekog vremena reducirani su operativni zahvati. U obradu idu samo hitni slučajevi, budući da su anesteziolozi angažirani u prepunom covid odjelu.

- S obzirom na broj osoblja, bolnica teško funkcionira i s 50 covid pacijenata, a znamo da već šest tjedana brojke idu prema 80 hospitaliziranih. Mogu reći da jako teško funkcioniramo, naglašava Hrstić.

Ravnateljica priznaje da premoreni djelatnici imaju kraći fitilj u emocionalnim odnosima prema pacijentima.

- Kad bolnica u jednom trenutku dobije, primjerice, 17 novih pacijenata, nema šanse da svi budu odmah pregledani. Tako se nepotrebno stvaraju gužve i nervoza, ustvrdila je Hrstić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater