Alden PUNOM PAROM NOĆU I DANJU

TVRTKA IZ BADERNE S 15 ZAPOSLENIH U NOVOM POGONU PRERAĐUJE SUHU RIBU IZ NORVEŠKE Talijanima prodaju njihov specijalitet - bakalar na bijelo


Naš bakalar prodaje se uz bok s talijanskim proizvođačima bijelog bakalara, a njih u Italiji ima preko stotinu. Proizvod iz Baderne svakodnevno odlazi u Udine, Palmanovu, Veneciju, Goricu, Veronu, Padovu pa sve do Varesea i Milana. Danas poslujemo s lancima poput Despar, Conad, Coop, Ca D'Oro, Lando, Ali'. Poslujemo s talijanskim restoranima i ribarnicama, kaže nam ponosno Petar Banko

 

"Trenutno iz naših pogona izlazi dnevno više od dvije tone bijelog bakalara. Pred Božić je uvijek tako, potrošnja se stopostotno povećava i mi to moramo pokriti, kaže Petar Banko, osnivač tvrtke Alden d.o.o. iz Baderne. Možemo ga s pravom nazvati kraljem istarskog bakalara. Primio nas je u svom uredu na prvom katu novoizgrađene poslovne zgrade u deset sati ujutro. Družili smo se sat vremena i potom je morao po ustaljenom dnevnom redu na spavanje. Poput pekara Petar radi noću, nadgledava i sudjeluje u proizvodnji bakalara na bijelo koji rano ujutro kamionima kreće na tržište diljem Istre i Primorja. Petnaestak zaposlenih u firmi trenutno rade punom parom, sedam dana u tjednu tokom noćne i dnevne smjene. Dok on spava proizvodnju nadgledava sin Petar.

I pradjed spremao bakalar

Bakalar je usađen u njegovoj DNK strukturi jer je još za vrijeme Austrougarske bakalar proizvodio i pradjed Natale Marzari koji je bio vlasnik dućana prehrambenih proizvoda.

- Naši preci po maminoj liniji, obitelj Marzari podrijetlom su iz malog mjesta Trambacche u blizini Padove u srcu Veneta, kolijevki tradicije bakalara kako ga mi spremamo. Naši se pogoni nalaze u istoj zgradi u kojoj je pradjed tukao bakalar, veli nam Petar Banko koji je rođen 1948. i ima iza sebe dugu kuharsku tradiciju. U istom objektu obitelj Banko je za vrijeme Jugoslavije poslovala s restoranom “9 septembar” u kojemu je pripremala bakalar za svoje goste.

- Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća bio sam zaposlen kao kuhar u porečkom hotelu Riviera. Bili smo na početku turističkog uspona i tada su bile vrlo popularne turističke fešte na porečkoj rivi, a ja sam tradicionalno bio zadužen za pripremu bakalara na bijelo s pasuticami. Početkom sedamdesetih godina napustio sam Poreč i otputovao u Njemačku gdje sam dvadeset godina radio kao kuhar, izoštrio sam zanat, stekao sam nova znanja o uvođenju otvorenih ugostiteljskih objekata te značajno iskustvo u kulinarstvu i gastronomiji, priča neumorni Banko. (Elio VELAN, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter