Špiro Dmitrović uči od Gracijana Jurmana kako se priprema šugo (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)
Dušan Černjul, Zlatko Deskar, Gracijano Jurman i Nataša Šestan pripremili su jučer u Edukacijskoj kuhinji u zgradi Tržnice šugo od domaćih kobasic s fužima. Doduše, jučer su, posljednjeg dana ovogodišnjeg ciklusa radionica pripreme jela u sklopu EU projekta KeyQ+, na meniju trebali biti pedoći na buzaru, ali zbog nevremena i jakog juga školjaka nije bilo. No, i ovo jelo nije bilo manje ukusno s obzirom da su ga pripremali iskusni kuhari iz restorana Vela Nera, El Pulari, Bukaleta i Škuža. Na radionicu se prijavilo 50-ak sudionika koji su, nakon edukacije, pojeli ono što su skuhali. Porcije su bile ukusne i učas su planule.
Černjul nam otkriva recept za četiri osobe, u koji ide pola kile kobasica, deset deka kapule i dva deca vina. Na maslinovom ulju potrebno je prodinstati kapulu dok ne uvene, dodaju se nasjeckane domaće kobasice i dobro preprže. Ubacuje se pomidor ili pasata, obavezan je lovorov list, timijan i mažuran. Posoli se i popapri, podlijeva malvazijom. Dinsta se dok se kobasice ne skuhaju, a jelo zgusne. Na kraju se ubaci prstohvat peršina.
Špiri Dmitroviću, polazniku radionice, sviđa se što postoji ovakav način predstavljanja jela, radionice na kojima može nešto naučiti o kuhanju, ne samo o kobasicama, nego i o drugim tradicionalnim istarskim jelima. "Drago mi je da je oživljeno secesijsko zdanje iz 1903. godine, da se ne zapusti i da ovdje budu predstavljene aktualnosti", kaže Dmitrović.
Ovo je bila posljednja od triju besplatnih radionica u "Gastro jutrima na 1. katu i najlipšen markatu" u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre te pulskog Udruženja obrtnika, TZ-a i Tržnice. U svijetu postoje slične edukativne kuhinje u kojima se posjetitelj upoznaje ne samo s lokalnom gastronomijom, nego i izravno kontaktira s proizvođačima namirnica. A to se najbolje može doživjeti kupnjom proizvoda na zelenoj tržnici, u ribarnici ili mesnici, a potom i kuhanjem ili praćenjem chefova u edukativnoj kuhinji, sve do degustacije pripremljenog.