NAJNOVIJE


KULTURNO DRUŠTVO IZ AUCKLANDA U SUBOTU U VODNJANU

Tarara na placi izvodi jedinstveno novozelandsko dalmatinsko kolo


Nastup u Vodnjanu prvi je u sklopu hrvatske turneje ovog starog i cijenjenog društva koje su 1930. osnovali prvi Dalmatinci na Novom Zelandu. Ansambl ime Tarara duguje Maorima, koji su tako nazivali Dalmatince zbog njihovog brzog i melodičnog govora

Tarara folklorni ansambl Dalmatinskog kulturnog društva iz Aucklanda s Novog Zelanda gostuje u subotu u 21 sat na Narodnom trgu u Vodnjanu gdje će, zajedno s KUD-om Vodnjan, predstaviti bogati folklorni program pod nazivom "Put u rodni kraj".

Tarara folklorni ansambl, koji u Vodnjan dolazi nakon turneje po Srbiji, a dva dana potom nastupa u Balama, zatim u Zagrebu, Novom vinodolskom, Makarskoj i Vrgorcu, po prvi put izvodi novozelandsko dalmatinsko kolo u domovini.

Dalmatinsko kulturno društvo, jedno od najstarijih i najvećih kulturnih društava u Novom Zelandu, 1930. godine osnovali prvi emigranti iz Dalmacije kao krug zajedništvo i familijarnosti u procesu prilagođavanja na život u novoj zemlji. Iako je društvo nazvano po originalnim dalmatinskim doseljenicima, nastoji kroz muziku, pjesmu i ples sačuvati povijest i kulturu ne samo Dalmatinaca i drugih Hrvata, već i drugih naroda sa prostora bivše Jugoslavije. U društvu djeluje pet folklornih grupa, dva zbora, dvije klape, orkestar tamburica i nastava materinjeg jezika za sve dobne grupe i predznanja. A glavno je izvođačka grupa upravo Tarara folklorni ansambl, koji okuplja mlade članove od 16 do 30 godina koji uče i izvode razne plesove.

Zanimljiva je priča o imenu ansambla - autohtoni stanovnici Novog Zelanda Maori nazivom Tarara krstili su prve dalmatinske doseljenike, jer im je, navodno, njihov brz i melodičan govor zvučao kao: "Ta-ra-ra". Tarara je i pojam velikog poštovanja, privrženosti i ugleda, a čak su i počašćeni statusom maorskog plemena Ngati Tarara.

Ovogodišnji nastup u Hrvatskoj, drugi je, nakon 1989. godine. Između mnogobrojnih plesova izvest će novozelandsko dalmatinsko kolo, ples posebne važnosti koji se pleše kroz četiri generacije, jedinstven za Novi Zeland i koji se ne pleše nigdje drugdje u svijetu. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter