ISKORAK - Studij uskoro i na diplomskoj razini

Sveučilište Jurja Dobrile: Jedinstven studij japanologije i dalje PRIVLAČI BRUCOŠE

| Autor: Duška PALIBRK

Trenutno u Puli japanski jezik studira 90-ak studenata, a na netom završenim ljetnim upisima dobili su još 31 mladog kolegu brucoša, što na jednopredmetnom studiju, što u dvopredmetnoj kombinaciji

 

Studij japanskog jezika i kulture i na ovoljetnim upisima potvrdio se kao vrlo prosperitetan. Relativno mlad studijski program - prije četiri godine pokrenut na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli - jedinstven je u Hrvatskoj. Trenutno u Puli japanski jezik studira 90-ak studenata, a na netom završenim ljetnim upisima dobili su još 31 mladog kolegu brucoša, što na jednopredmetnom studiju, što u dvopredmetnoj kombinaciji.

Sve su to, dakle, vrlo dobri učenici i ambiciozni mladi ljudi jer je riječ o vrlo zahtjevnom studiju, proučavanju i usvajanju daleke, nepoznate kulture i posve drugačijeg jezika. Velik je to izazov, ali su i veliki benefiti u budućnosti. Japan, zna se, gospodarski je div u svjetskim razmjerima, sve prisutniji i sa sve više interesa i na ovom našem europskom kontinentu. Znanje japanskog je prava rijetkost, ne samo kod nas, i sigurna je ulaznica na tržište rada. I to s dosegom u daleku budućnost koja je, kako sada stvari stoje, u rukama čitavog Dalekog istoka.

Pun pogodak

Otvaranje Odsjeka za azijske studije na Sveučilištu Jurja Dobrile pokazalo se pravim pogotkom, a uz japanski, nude i mogućnost učenja kineskog i korejskog jezika kao izbornog, a u planu je i otvaranje studija kineskog i korejskog. Iz prve generacije studenata japanologije u Puli dvoje je već obranilo završni rad, Kristina Brana i Erik Miletti, a na Odsjeku za azijske studije već su izradili i u Ministarstvo uputili elaborat diplomskog studija, također jednopredmetnog i dvopredmetnog.

- Dopusnicu Ministarstva i Agencije za znanost očekujemo već ove jeseni pa će naši studenti moći nastaviti obrazovanje do zvanja magistra japanologije, kaže predstojnica Odsjeka izv. prof. dr. sc. Irena Srdanović.

Na diplomskom studiju u Puli, osim svojih studenata, očekuje i one koji su učili japanski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje se izvodi kao neakreditirani program uz druge preddiplomske studije. Očekuje i studente iz regije, one koji su završili preddiplomski studij japanskog jezika na sveučilištima u Ljubljani, Veneciji i Beogradu.

- Najavila nam se i Puljanka koja je u Ljubljani završila korejski i japanski jezik na preddiplomskoj razini. Vratila se doma i želi ovdje upisati diplomski studij. Do početka nastave završni rad će braniti još nekoliko njih iz prve generacije naših studenata. Među njima i Melani Kečkeš koja je lani kao studentica demonstratorica već pomagala u radu sa studentima na prvoj godini, kaže profesorica Srdanović.

Od početka studij ima veliku podršku Veleposlanstva Japana u Zagrebu i Japanske fondacije koja im osigurava udžbenike i drugu literaturu. Najbolji pulski studenti, njih čak petnaestak, trenutno su u Japanu i u Europi na razmjeni, a iz Japana, pak, u Pulu stižu njihovi studenti i lektori koji pomažu u nastavi.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater