NOVO RUHO

SVE PO PLANU Obnovu Dječjeg kreativnog centra po najvišim standardima ne koči ni epidemija. Popis radova vrijednih 8,7 milijuna kuna je dugačak, ali bivši PIONIRSKI DOM VRATA ĆE PONOVNO OTVORITI PRIJE ROKA!

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Skela oko zgrade sugerira da fasaderski radovi još traju, ali i oni se privode kraju

Skela oko zgrade sugerira da fasaderski radovi još traju, ali i oni se privode kraju


Novo betonsko stepenište povezat će parkiralište i glavni ulaz. Sanirat će se i ogradni zid, postaviti nova ograda i dvorišna vrata. Dvorište će biti osvijetljeno LED rasvjetom, a rekonstrukciji će biti podvrgnuta i rampa za ulaz osoba smanjene pokretljivosti na prvi kat

Unatoč epidemiološkim mjerama koje traju već dva mjeseca, na bivšem Pionirskom domu u Puli radovi nisu stali - obnova Dječjeg kreativnog centra odvija se planiranim intenzitetom, a radovi se planiraju završiti do kraja ljeta, što je i ranije od ugovorenog roka.

Radove izvodi tvrtke De Conte iz Labina, a iz gradskog poduzeća Castrum Pula 97 navode da će mališani novu obrazovnu godinu dočekati u novim prostorima s najvišim standardima boravka i rada, primjerenim njihovoj kreativnosti i veselom druženju.

- Zadovoljni smo dinamikom radova, a u konačnici najzadovoljniji će na kraju biti korisnici koji će već ove godine useliti u sasvim nove prostore, gdje će i dalje moći razvijati vlastitu kreativnost, kaže Aleksandar Matić, pročelnik Ureda grada i direktor tvrtke Castrum Pula 97, koja upravlja zgradom DKC-a.

Unutar dječjeg centra radnici upravo oblažu stropove gips-kartonskim pločama, gletaju zidove u prizemlju zgrade te obrađuju unutarnje špalete vrata, prije nego krene postavljanje podnih obloga i izgradnja konstrukcije novog gledališta dječjeg kazališta Teatra Naranča. Na prvom katu boje zidove i stropove, a pripremaju i montažu unutarnje rasvjete.

Skela oko doma prolaznicima sugerira da fasaderski radovi još traju, ali i oni se privode kraju. Vanjski zidovi izolirani su kamenom mineralnom vunom, radnici mijenjaju preostalu vanjsku stolariju, izrađuju podkonstrukciju stropa podruma te saniraju rampe za ulazak osoba smanjene pokretljivosti.

Obnova bivšeg Pionirskog doma teška je 8,7 milijuna kuna, a od rujna prošle godine, kada su radovi krenuli, utrošeno je 4,8 milijuna. Od tih 8,7 milijuna kuna, 2,7 milijuna je bespovratnih sredstava, dok je ostatak osiguran u gradskom proračunu. Programom energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora Europskog fonda za regionalni razvoj, energetska obnova zgrade sufinancira se s 1,4 milijuna kuna, a još 1,3 milijuna osigurano je na osnovu javnog poziva za sufinanciranje EU-projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu.

- Ovaj model obnove prilika je za osiguranje značajnih bespovratnih sredstava iz fondova EU-a i smanjenje tereta gradskog proračuna. Projekt u konačnici rezultira energetskim uštedama od oko 67 posto te manjim režijskim troškovima koji se mogu znatno kvalitetnije iskoristiti za podizanje društvenog standarda naših najmlađih. Budući da kroz Dječji kreativni centar dnevno prođe oko 500-tinjak mališana, govorimo o projektu od iznimnog značaja za naše najmlađe sugrađane, naglasio je Matić.

Radovi energetske obnove uključuju izradu energetski učinkovite fasade, zamjenu dotrajale stolarije i krova s ugradnjom termoizolacije, zamjenu elektroinstalacija s energetski učinkovitijom rasvjetom te rekonstrukciju kotlovnice energetski učinkovitijim sustavom na prirodni plin. Zamijenit će se i sva unutarnja vrata i grijaća tijela, sanirati zidovi i stropovi, obnoviti pet postojećih sanitarnih čvorova i urediti novi za osobe smanjene pokretljivosti, sanirati pozornica Teatra Naranča uz rekonstrukciju gledališta s ugradnjom novih stolaca, zamijeniti podni oblozi uz izradu sportske podloge u baletnom studiju, kompletno zamijeniti vodovodne cijevi te urediti okoliš uz izgradnju novih kaskadnih zidova.

Tako slijedi i sanacija ogradnog zida i postavljanje nove ograde i dvorišnih vrata. Dvorište će biti osvijetljeno LED rasvjetom, a rekonstrukciji će biti podvrgnuta i rampa za ulaz osoba smanjene pokretljivosti na prvi kat. Izradit će se nova gromobranska instalacija i drenaža oko objekta radi sprječavanja kapilarne vlage zidova, nova hidroizolacija podova te novo betonskog stepenište koje povezuje parkiralište i glavni ulaz objekta.

Dug je popis radova, no kreativni život pulske djece s njima ne smije stati. Zato je svim korisnicima Centra gradski Odjel za kulturu našao privremeni smještaj.

Studio Zaro preselio je nakratko u Rojc, Teatru Naranča na raspolaganju su za programe Zajednica Talijana (Circolo) i zgrada Italuniona u Šijani, a kao skladište prostori u Vitezićevoj i u Stankovićevoj. Ured Društva Naša djeca trenutno je na adresi Bruna Kosa 16, a aktivnosti se odvijaju u dvorani "Mate Parlov" i Dječjem vrtiću u Rižanskoj ulici, dok je Dječja knjižnica i čitaonica privremeno smještena u Smareglinoj 2, kraj kazališta. Naravno, programi svih ovih organizacija sada su u mirovanju s obzirom na još uvijek aktualne zaštitne mjere uslijed epidemije koronavirusa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum