EX PIONIRSKI DOM

PULSKA OAZA VESELJA: Cjelokupna obnova Dječjeg kreativnog centra

(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancirat će obnovu Dječjeg kreativnog centra (DKC) s 1,4 milijuna kuna, dok će ostatak sredstava u iznosu od pet milijuna kuna uložiti Grad Pula. Dječica i udruge, koje djeluju u DKC-u imat će tako najviše standarde boravka i djelovanja u zgradi

Uz pregršt zanimljivih aktivnosti, smijeha i zabavu najmlađi Puležani Dječji kreativni centar, odnosno bivši Pionirski dom, nerijetko smatraju svojim drugim domom. Dramski, glazbeni, plesni, književni, likovni i lutkarski programi za djecu, radionice i igraonice namijenjene djeci i roditeljima te niz drugih sadržaja, privlači najmlađe, ali i njihove roditelje, u čarobni svijet zabave pri dnu Radićeve ulice.

Čarobni svijet zabave

A da bi ova pulska oaza veselja bila višeg standarda pristupit će se njenoj energetskoj obnovi za što je u Puli nakon sjednice Vlade RH uručen ugovor Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva. Dječica i udruge, koje djeluju u DKC-u (Dječji kreativni centar), imat će tako najviše standarde boravka i djelovanja u zgradi.

- Želimo da naši najmlađi uživaju visok standard sadržaja namijenjen njihovim potrebama, da imaju osiguranu perspektivu i sve preduvjete stasanja na kvalitetnim temeljima, komentirao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Sukladno donesenoj odluci o financiranju od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja projekt "Energetska obnova zgrade - Dječji kreativni centar, Pula" sufinancirat će s 1,4 milijuna kuna, dok će ostatak sredstava u iznosu od pet milijuna kuna uložiti Grad Pula. Poziv za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora je raspisan krajem 2017. godine, a otvoren za prijave početkom 2018. godine. Raspoloživa alokacija iz Europskog fonda za regionalni razvoj po ovom pozivu tada je iznosila 380 milijuna kuna. Donesena je odluka o povećanju alokacije, kojom je ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru Poziva povećan na više od milijardu kuna.

Prema stopi sufinanciranja indeksa razvijenosti jedinica lokale i regionalne samouprave, s 35 posto sufinancirat će se građevinsko-obrtnički radovi, elektrotehnički i strojarski radovi i stručni nadzor dok će se s 85 posto sufinancirati energetski pregled, izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova, upravljanje projektom i administracijom te promidžba i vidljivost.

U sklopu građevinskih radova obavit će se cjelokupna energetska obnova objekta, odnosno izoliranje fasade i krova, kompletna rekonstrukcija podova s ugradnjom novog parketa, rekonstrukcija svih sanitarnih čvorova s izradom sanitarnog čvora za osobe smanjenje pokretljivosti te će se sva dotrajala stolarija zamijeniti energetski učinkovitijom.

U cijelom objektu izvršit će se kompletna zamjena elektroinstalacija te kompletna vertikalna i horizontalna gromobranska instalacija. Također, obavit će se i zamjena kompletnog sustava grijanja s ugradnjom plinskih kondenzacijskih uređaja za grijanje prostora i zagrijavanje sanitarne vode. Po provedenim radovima predviđena je projektirana energetska ušteda od 67 posto.

- U Pionirskom domu održavaju se brojne programske aktivnosti u kojima sudjeluju najmlađi Puležani, te se odvijaju kvalitativni edukativni programi za djecu. Upravo je stoga bila neupitna prijava na danu mogućnost sufinanciranja projekta, kojim će se u konačnici uvelike utjecati na kvalitetu boravka i rada svih korisnika Pionirskog doma, podsjeća pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić.

Nakon što je donijeta odluka o sufinanciranju projektnog prijedloga energetske obnove Pionirskog doma uslijedilo je potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Grada Pule i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i provedba postupka javne nabave za izvođača radova.

Kvalitetni edukativni programi

- Veliki interes jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i drugih prihvatljivih prijavitelja za obnovu zgrada javnog sektora dokazuje da su pozivi Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja jedinstvena prilika da s europskim novcem energetski obnove zgrade javnog sektora kroz prihvatljive mjere građevinskih radova, zamjene stolarije, modernizacije sustava grijanja i hlađenja ili rasvjete što u konačnici podiže standard boravka u javnim prostorima i smanjuje režijske troškove koji se mogu znatno kvalitetnije upotrijebiti za podizanje društvenog standarda naših građana, zaključio je Matić.

Nositelji aktivnosti

Nositelji programskih aktivnosti u Dječjem kreativnom centru jesu: Studio Zaro, Društvo Naša djeca, Gradska knjižnica i čitaonice Pula te umjetnička organizacija Teatar Naranča. Oni djeci omogućavaju dramski, glazbeni, plesni, književni, likovni i lutkarski program te brojne radionice i igraonice. (Goran ROJNIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini