ILEGALNO NASELJE (2)

STRAVA I UŽAS SAMO 150 METARA OD ARENE: Beskućnici vrše nuždu u kante nekoliko metara od kuća. Puljani moraju zidati svoje prozore!

| Autor: Borka PETROVIĆ
"Smetlište" na Punti (snimio D. ŠTIFANIĆ)

"Smetlište" na Punti (snimio D. ŠTIFANIĆ)


Vezano za slučaj beskućnika koji su zaposjeli bunker-sklonište na Punti, na čelu s Ivanom Kesićem koji naplaćuje "smještaj" drugim beskućnicima, preneraženi susjedi su se prvi put službeno obratili Gradu Puli još u rujnu 2011. Tada je situacija eskalirala, a njima je provaljeno u garaže koje su ispred skloništa. Komunalni redari bunker su tada zatvorili, no u njega je već sutradan provaljeno, a policija je stanare savjetovala da ulaze u garaže dobro zabrave. Od tada jedna od susjeda uopće ne koristi garažu (mada komunalnu naknadu plaćaju), a druga je prozor koji gleda na ovu stranu, radi straha i smrada, morala zazidati.

Zimi beskućnici spavaju u sklepanoj drvenoj kućici i bunkeru, a u proljeće i ljeto, kad ih je još više, spavali su točno ispod prozora njezine spavaće sobe, te u kante vršili nuždu.

Ljeti ovdje boravi i desetak ljudi, navode nam stanari, podsjećajući da je bunker prije dvije godine bio nakratko ponovno u žiži javnosti jer je u njemu pronađen beskućnik na rubu smrti. Nažalost, iako je odveden na sigurno, nedugo zatim je umro.

- Jasno nam je da procedura ponovnog preuzimanja posjeda u vlasništvo traje, no ova priča u samom središtu grada egzistira godinama i nitko ne može reći da na problem nismo upozoravali u samom začetku, još 2011. godine. Mogao se riješiti tada, a nije, ističu prvi susjedi.

Što su u ove tri godine poduzeli, pitali smo Grad Pulu, vlasnika bunkera i dvorišta koje je nelegalno zauzeto. Kako navode, pred Općinskim sudom u Puli pokrenuli su postupak radi predaje bunkera u posjed s ciljem adekvatnog osiguranja lokacije i sprječavanja daljnjeg bespravnog useljavanja u ove za život neuvjetne građevine.

- Sudski postupak je još uvijek u tijeku, a zbog korone je bila odgođena rasprava te je zakazana za ožujak ove godine, navode iz gradske uprave, podsjećajući da su organizirali odvoz nagomilanog neupotrebljivog materijala s lokacije, a prilikom očevida, kojemu su uz predstavnike Grada prisustvovali i predstavnici MUP-a i Prihvatilišta za beskućnike, zatečenim osobama ponuđen je smještaj u Prihvatilištu te je jednoj osobi pružena i liječnička pomoć. Veterinarska skrb pružena je i psu koji je tamo pronađen, sve o trošku Grada. U međuvremenu je kroz aktivnosti Grada i nadležnih službi jedna osoba smještena u Dom.

- Budući da je u tijeku sudski postupak, do njegova okončanja ograničeno nam je djelovanje. Možemo opet ponuditi smještaj u Prihvatilištu te očistiti nagomilano smeće, uz prethodni očevid, zaključuju iz Grada.

Kako predugo toleriraju uzurpaciju svog prostora, tako se i čišćenja, razvidno je, uhvate samo nakon što se susjedi, u očaju, obrate novinarima. Sve to događa se, podsjetimo, samo 150 metara od Arene!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater