NIŠTA OD 6 POSTO

Propali pregovori Vlade i sidikata, OD SUTRA U HRVATSKOJ ŠTRAJK UČITELJA I PROFESORA. ŠTO ĆE BITI S NASTAVOM?

| Autor: Glas Istre

U osnovnim i srednjim školama u četvrtak započinje štrajk, najavili su čelnici većinskih školskih sindikata nakon neuspjelog mirenja s Vladom koja je odbacila njihove zahtjeve za 6 postotnim povećanjem plaća u školstvu.

Proces mirenja između Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) i Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) s jedne strane i Vlade s druge, završio je neuspješno. 

Nakon drugog kruga mirenja, Vlada nije udovoljila njihovim zahtjevima za povećanjem koeficijenata složenosti poslova u sustavu obrazovanja od 6,11 posto. 

Štrajk započinje 10. listopada u osnovnim i srednjim školama, najavio je Branimir Mihalinec ispred NSZSSH te istaknuo da će sutra svo nastavno i nenastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama štrajkati. 

Štrajk se zatim od petka nastavlja cirkularno, svaki dan u određenim županijama, do ispunjenja sindikalnih zahtjeva.

Vlada je sindikatima ponudila 2 posto povećanje odmah i još 2 posto od 1. lipnja 2020., ali sindikati to nisu prihvatili. Sindikati su najavili da će se organizirati čuvanje manje djece, ukoliko nema tko biti s njima u vrijeme štrajka. Ispričali su se roditeljima i rekli da štrajk nije uperen protiv njih, već za dobrobit učitelja i profesora. 

Štrajk bi trebao trajati do ispunjenja zahtjeva.

Ministar rada Josip Aladrović, koji je bio pregovarač sa strane Vlade, rekao je da štrajk sam po sebi nije ugodan, ali da se mora voditi računa o financijskim mogućnostima.

"Mi smo za ovu godinu izdvojili preko 500 milijuna kuna za plaće učitelja, a ovim pregovorima još dodatnih 320 milijuna", rekao je Aladrović.

Ovdje pročitajte što kažu pulski ravnatelji i kakva će biti situacija sutra u nekim pulskim školama:

https://www.glasistre.hr/pula/strajk-u-skolama-sto-s-malom-djecom-i-produzenim-boravcima-treba-li-dolaziti-u-skolu-hoce-li-se-dobivati-neopravdani-sati-kontaktirali-smo-pulske-ravnatelje-i-dobili-odgovore-599160

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater