SAN GIORGIO

STANOVNICI MONTE GHIRA POZIVAJU NA RADNU AKCIJU: Komunalci su iz okolice austrijske tvrđave iznijeli 60 kubika otpada!

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Drago mi je vidjeti da mladi dolaze na tvrđavu, ali kada vidim u kakvom su smeću, pitam ih ne bi li bilo lijepo da je počistimo. Bilo bi, odgovore mi, ali na tome sve i ostaje, kaže stanovnica kvarta Snježana Bilić, koja je sa susjedom Ružicom Lamut inicirala akciju čišćenja tvrđave San Giorgio

 

Tko je jednom obišao tvrđavu San Giorgio ili Sveti Juraj iznad pulskog groblja Monte Ghiro, zna da tu caruje prljavština i smeće. Ulazno dvorište je zatrpano vrećama i otpadom, dijelom ga i skriva obrasla vegetacija, a u središnjem dvorištu, unutar utvrde, do šterne leži odbačeni madrac. Isti onaj koji je početkom veljače spomenula i kolegica u članku na sličnu temu.

- Žalosno je da je toliko smeća u tvrđavi i u šumici. Šećem pse i iz dana u dan gledam kako se otpad gomila. Trebalo bi tvrđavu prvo počistiti, potom zaštititi, a onda da bude na korist zajednici, kaže Ružica Lamut, odnedavno stanovnica kvarta. I njena susjeda Snježana Bilić slaže se da bi okolno stanovništvo lako moglo zasukati rukave i uz druženje preko vikenda od smeća i bujajućeg raslinja osloboditi staru austrijsku tvrđavu, jedan od 10-ak kružnih i segmentnih tornjeva dizanih na pulskim brežuljcima sredinom 19. stoljeća.

Nove hrpice

- Drago mi je vidjeti da mladi dolaze na tvrđavu, ali kada vidim u kakvom su smeću, pitam ih ne bi li bilo lijepo da je počistimo. Bilo bi, odgovore mi, ali na tome sve i ostaje, kaže nam Bilić.

- Kada bi tvrđava imala neku namjenu, na primjer, društveni centar kvarta, onda bi se i redovno održavala, smatraju susjede koje je na ovakav istup u javnosti potaknuo primjer Marka Račana, Puljanina koji svakodnevno čisti smeće iz šume Gregovica.

S idejom da se kroz radnu akciju opet uredi utvrda i njena okolica upoznali smo i predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Šijana Alena Drandića.

- U četvrtak imamo sjednicu Vijeća MO-a i iznijet ću prijedlog za organizaciju radne akcije. Otpad je dugogodišnji problem te lokacije, treba znati da smeće tamo ne bacaju okolni stanari, nego neki nesavjesni građani. Reagirao sam i prijavljivao Herculanei, oni to zaista i očiste, ali se stalno ponavlja isto, ističe Drandić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of