akcija prikupljanja posebnog otpada

Pokretno reciklažno dvorište na Gornjoj Bujštini do 21. prosinca


Kako bi i građanima Gornje Bujštine omogućili odlaganje manjih količina raznog vrsta otpada koje ne spada u komunalni, koji se redovito prikuplja, Komunalno poduzeće „6. maj“ u studenom, na to područje šalje pokretno reciklažno „dvorište“, pokretni kontejner opremljen plastičnim spremnicima za pojedine vrste otpada najvećeg volumena od 120 litara.

Uređaj za vaganje svog otpada

Mobilno reciklažno dvorište opremljeno je uređajem za vaganje prikupljenog otpada, naznačeno je ime djelatnika koji je zadužen za vaganje, odlaganje i vođenje evidencije o posjedniku otpada. Odlaganje otpada je besplatno, a osoba koja donosi otpad mora pokazati osobnu iskaznicu djelatniku, kako bi upisao podatke o posjedniku otpada. Glomazni otpad, građevinski otpad i zeleni otpad ne mogu se odlagati u ove kontejnere.

Pokretno reciklažno dvorište kreće na put sutra, 8. studenog, i počinje s radom na području Brtonigle (Brtonigla, Nova Vas, Karigador, Fiorini, Radini), a 13. studenog je na području Novigrada (Mareda, Dajla, Antenal, Bužinija). Dva dana kasnije obilazi područje Grožnjana (Kostajnica, Završje, Antonci, Makovci), na području Vrnjaka, Kubertona, Šterne, Martinčića i Marušića je 20. studenog, dan kasnije na području Bijele Zemlje, Grožnjan, Krasica, Baredine, Lozari, a put nastavlja 5. prosinca po Oprtaljštini (Žnjidarići, Šorgi, Vižintini, Zrenj, Gradinje). Dan poslije pokretni kontejner dolazi u naselja Ipši, Golubići, Livade, Krajići i Pirelići te 7. prosinca u naselja Bencani, Oprtalj, Sv. Ivan, Sv. Lucija i Vižintini Vrhi. Na području Kućibrega, Brda, Briča i Oskoruša mobilni kontejneri su 13. prosinca, a dan poslije na području Momjana, Merišća, Bibala i Tribana. Prikupljanje se nastavlja 18. prosinca na području Burola, Kršeta, Gamboca i Kaldanije, a 21. prosinca na području Kaštela, Plovanije, Škudelina i Škrila. Sve informacije oko mobilnih kontejnera građani mogu dobiti na mobitel 091-1255008 svakim radnim danom od 9 do 13 sati.

Odlaganje otpada bez naknade

Ovo je eksperimentalni raspored kretanja mobilnog reciklažnog kontejnera, a poduzeće „6. maj“ može, ovisno o interesu građana češće ili rjeđe dolaziti u neka područja. Inače, glavno reciklažno dvorište za područje Bujštine nalazi se kod naselja Finida (Umag), a u pripremi je otvaranje takvih odlagališta u Novigradu i Bujama.

U reciklažnom dvorištu Finida građani mogu besplatno odložiti otpadne papire i kartone, predmete od tvrde plastike, plastične folije i vreće, sve vrste guma (odvojeno od naplatka), sve vrste stakla, metala, odbačenu obuću i odjeću (ako je što uporabljivo bolje u Crveni križ), otpadni tekstil, drveni otpad i otpad od rezidbe, glomazni otpad, ambalažni stiropor (ne građevinski), otpadnu keramiku i porculan, ostatke boja i lakova te njihovu ambalažu, flourescentne cijevi i ostala svjetleća tijela, otpadne baterije i akumulatore, elektronički i informatički otpad, stara motorna i jestiva ulja. Veće količine (više od tri kubična metra, zelenog, drvenog ili glomaznog otpada treba odvesti u glavno reciklažno dvorište koje se nalazi do odlagališta u Donjem Picudu. (PIŠE Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum