VIRIBUS UNITIS

Spomen ploča Janku Vukoviću Podkapelskom u Puli bit će postavljena s dvije godine zakašnjenja jer je gradskom odboru trebalo PREKO GODINU DANA DA SE SASTANE

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Spomen-ploča Janku Vukoviću Podkapelskom na hrvatskom jeziku na Mornaričkom groblju u Puli, u povodu stote obljetnice potonuća broda "Viribus Unitis" na kojem je i izgubio život, ali i stote obljetnice od završetka Prvog svjetskog rata, bit će postavljena s dvije godine zakašnjenja!

Vuković Podkapelski, austrougarski mornarički časnik i na kratko vrijeme kontraadmiral mornarice Države Slovenaca, Hrvata i Srba, već ima na kapelici groblja svoju spomen-ploču, ali na njemačkom jeziku. Društvo Viribus Unitis prije dvije je godine pokrenulo inicijativu da se ploča postavi i na hrvatskom, ali ploče ni danas nema. Zašto? Zato jer postupak traje jako dugo - gradonačelnik Boris Miletić konačno je odobrenje za postavljanje spomen-ploče dao tek 7. srpnja ove godine. Tako će, kako smo čuli od dr.sc. Bruna Dobrića, predsjednika Viribusa Unitisa, obilježje biti postavljeno ove jeseni. Dakle, na 102. godišnjicu!

Grad je inicijativu pulskog Društva za proučavanje prošlosti Carske i kraljevske Mornarice zaprimio 14. prosinca 2018., a Odbor za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova na području grada Pule prihvatio ju je tek 16. siječnja 2020.! Svoje je očitovanje o lokaciji, tekstualnom sadržaju i dimenzijama spomen-ploče dao i Odsjek za prostorno planiranje i graditeljsko nasljeđe gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu, dok se poduzeće Monte Giro, koje upravlja i spomen-grobljem, očitovalo 3. lipnja.

- Odbor za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova na području grada Pule, u čijoj je nadležnosti i utvrđivanje mogućnosti postavljanja spomen-ploča, sastaje se u pravilu kada se prikupi određen broj zahtjeva koje potom sastav od sedam članova temeljito razmatra. Naime, u razdoblju od 14. prosinca 2018., otkad je zaprimljen zahtjev društva Viribus Unitis, pa sve do 16. siječnja 2020., kada se Odbor i sastao, dostavljena su samo četiri zahtjeva. U međuvremenu dogodila se i epidemija koronavirusa, što je uz ograničenje rada tijekom ožujka i travnja te potrebu ishodovanja suglasnosti i Uprave groblja, dodatno utjecalo na trajanje postupka. Ploču bi, prema našim saznanjima, podnositelj zahtjeva trebao postaviti krajem ove godine, poručuju iz Gradskog odsjeka za informiranje.

Dakle, tek sada može i krenuti izrada kamenog obilježja.

- Postupak, koji smo pokrenuli u drugoj polovici 2018. dugo je trajao. Pretpostavljam da je išlo sporije i zbog korone. Bilo je i nekih zahtjeva Odbora da se dopuni tekst na ploči. Spomen-ploča bit će postavljena na jesen, vjerojatno u listopadu, rekao nam je Dobrić.

U arhivi gradskih dokumenata nalazimo da je Odbor za utvrđivanje prijedloga za imenovanja ulica formiran u ožujku 2018., nakon što je raspušten sastav iz 2014. zbog završetka vijećničkih mandata nekih članova i zbog odlaska na nove funkcije. Predsjednica novog sastava je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Traje li postupak postavljanja spomen-ploče dugo zbog sporog hodograma birokracije i činjenice da više tijela mora dati svoje očitovanje, ili je nešto drugo u pitanju? Bit će to nešto drugo, što nam sugerira i primjer nedavnog postavljanja spomenika brodograditeljima i žrtvama stradalima na brodovima "Berge Istra" i "Berge Vanga", za što je cijeli postupak trajao manje od mjesec dana!

Naime, Dražen Majić, režiser dokumentarnog filma o "Berge Istri", 29. je lipnja podnio zahtjev za postavljanje spomen-ploče na vanjski zid Uljanika. Gradski je odbor pozitivno mišljenje dao već na elektronskim sjednicama od 3. do 8. srpnja, suglasnosti su zaredale iz gradskog Odsjeka za prostorno uređenje, iz Uljanika u stečaju te iz Mjesnog odbora Stari grad, a ekspresno je već 10. srpnja reagirao i Konzervatorski odjel u Puli. Pišemo ekspresno, jer novinari ponekad i puno duže čekaju odgovore na svoje upite iz ovog Odjela, nego što im je u ovom slučaju trebalo da izdaju rješenje. Spomenik "Berge Istra" na zid Uljanika postavljen je 25. srpnja!

- U slučaju postavljanja spomen-ploče stradalima na Berge Istri i Berge Vangi, postupak je zbog planiranog prikazivanja filma povezanog s istim događajem na Pulskom filmskom festivalu, iznimno proveden po ubrzanom postupku, poručuju iz Grada.

Zašto tako nije moglo biti i s pločom koja podsjeća na ogromnu tragediju u pulskoj luci 1918. godine, kada su talijanski diverzanti minirali admiralski brod mada je dan ranije s njega spuštena zastava neprijateljske monarhije?

U potonuću "Viribusa Unitisa" po nekim je procjenama poginulo i nekoliko stotina ljudi. Austrougarski "dreadnought" imao je više od tisuću članova posade, no evidencije u uvjetima raspada K.u.K mornarice i opće nediscipline nije bilo i točan broj žrtava nikad neće biti poznat. Tijela poginulih mornara pokopana su na Mornaričkom groblju, no ne i Janko Vuković Podkapelski čije tijelo nije pronađeno.

Iz Grada žele naglasiti da je uz obilježavanje stote obljetnice potonuća "Viribusa Unitisa" i završetka 1. svjetskog rata, u studenom 2018. na pulskoj Rivi, po provedenom postupku i uz suglasnost spomenutog Odbora, postavljena prostorna instalacija - plutača bojnog broda Carske i kraljevske mornarice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter