"PORAĐANJE" NOVOG SUSTAVA

Slovenka i Španjolka žive u pulskom starom gradu, ali ne mogu kupiti pretplate za "holders only". DO PRIJE NEKI DAN SU MOGLE, ALI SADA VIŠE NE

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Snimio Paulo GREGOROVIĆ

Snimio Paulo GREGOROVIĆ


U redakciju Glasa Istre javile su nam se državljanke Slovenije i Španjolske koje žive u svojim stanovima u pulskom starom gradu, a na osnovu prijavljenog boravišta. Jedna sugovornica ne poznaje drugu, ali čitaju Glas Istre i traže da se o njihovom problemu upozna čitava javnost.

Kažu nam da su do sada plaćale Pula Parkingu povlaštene stanarske karte kako bi imale osigurana parkirna mjesta za svoje automobile u ulici gdje žive, u centru Pule. Novosti koje su uvedene u subotu ponukale su ih da reguliraju odnose po novim pravilima, s obzirom da je parkirna karta poskupjela 100 posto. I obje su se iznenadile jer su im u Pula Parkingu odbili mogućnost sklapanja novog ugovora koji im garantira nastavak parkiranja auta u ulicama gdje žive.

S obzirom da Slovenka ima ranije sklopljen ugovor s Pula Parkingom na razdoblje od godinu dana, poručeno joj je da može i dalje parkirati besplatno svoj automobil slovenskih registarskih oznaka u Puli, ali ne više u ulici gdje stanuje, već u drugom dijelu grada! Naime, ranije je njezina ulica bila u žutoj zoni, a sada je u plavoj. Gdje može parkirati sukladno potpisanom ugovoru? Može u svim ulicama koje od Punte vode do željezničkog kolodvora, a kada tamo parkira može pješke nastaviti do svog stana u starom gradu.

Ako ne bude imala sreće, do stana može šetati stotine metara posve mokra s vrećama punima "špeže", ako kojim slučajem ide u kupovinu kada bude padala kiša. Sve to joj je priuštio Grad gdje je platila godinu dana unaprijed da može parkirati u ulici gdje živi. Ona nije stala na tako gruboj diskriminaciji Pula Parkinga već je zatražila pomoć Grada Pule. Poručili su joj da Pula Parking samo provodi odluku koje je donijelo Gradsko vijeće, ali da ona kao građanka Pule može napisati prigovor na to.

Jednak zaključak je dala španjolska državljanka koja je u pulskom MUP-u dobila boravište na razdoblje od 10 godina. No, Španjolka se nadala da će moći nastaviti sklapati ugovore s Pula Parkingom jer ima automobil pulskih registarskih oznaka - ali odbili su je.

U Pula Parkingu smo zatražili očitovanje u vezi ovih očitih primjera diskriminacije. Odgovorili su nam da strani državljani ne mogu dobiti povlaštenu kartu jer je člankom 26. Odluke propisano da je mogu dobiti samo oni koji imaju hrvatsku osobnu iskaznicu. Za Pula Parking nije bitna registarska oznaka automobila, ali prometna dozvola automobila mora biti na ime osobe koja ima osobnu iskaznicu na jednu od ulica unutar plave zone.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum