OTPOR GRADSKOJ IDEJI

100 PRIMJEDBI STIGLO NA KONCESIONIRANJE PULSKIH PLAŽA I LUČICE BUNARINA: Puljani spominju đinđulije, naš novac, njihov novac, ležaljke, privatizaciju...

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Poznate su primjedbe koje su građani Pule, posebice oni okupljeni oko udruge Volim Pulu, poslali Gradu na projekt koncesioniranja plaža Saccorgiane, Ambrelle i Ferijalnog saveza te lučice Bunarine. Ukupno je stiglo 100-tinjak primjedbi:

Izdvajamo neke od njih:

"Zašto se ne navodi površina mogućeg korištenja pomorskog dobra temeljem koje je izračunat procijenjeni iznos stalnog dijela koncesijske naknade u ukupnom iznosu za 3 plaže od 30.000 kuna?

"Kolika je površina za svaku pojedinu morsku plažu, odnosno luku posebne namjene - luku nautičkog turizma?"

"Koja je formula kojom se došlo do iznosa od 30.000 kuna?"

"Koji je javni interes Grada Pule oduzeti koncesiju za Bunarinu javnoj ustanovi Lučkoj upravi Pula, koja je poglavito iz prihoda od Bunarine uložila do sada za uređenje carinskog gata i pulske obale prema lučici Mandrač u razdoblju 2012.-2017. preko 20 milijuna kuna, dok su istovremeno kapitalne donacije Grad Pule prema Lučkoj upravi iznosile svega 700.000 kuna, ili 116.000 godišnje?"

"Protivim se koncesijama na plaže iz razloga što se njima otvaraju velike mogućnosti malverzacija. Sasvim mi je zadovoljavajuće da se na dijelovima plaža izdaju koncesijska odobrenja za određene djelatnosti koja se godišnje obnavljaju, ali cijele plaže davati jednom koncesionaru na period od 10-20 godina - NE".

"Ne slažem se s davanjem javnog prostora u koncesiju. Ne slažem se s davanjem plaža u koncesiju. Ne slažem se s davanjem plaža uređenih našim novcem u koncesiju da bi drugi zarađivali na nama. Ne slažem se s tvrdnjom da će davanje plaža u koncesiju unaprijediti ponudu. Ponuda je unaprijeđena već prije, našim novcem, i nije ispravno da se ikakva zarada ostvaruje bez podrške građana, a kamoli da ona ide u privatne džepove ovakvih ili onakvih podobnika. Ne slažem se sa zakrčivanjem plaža kojekakvim đinđulijama. Ne slažem se s postavljanjem fiksnih suncobrana na plaže koji ih ljeti i zimi nagrđuju. Ne slažem se s postavljanjem niza ležaljki na plažama koje zakrčuju javni prostor i "privatiziraju ga". Ne slažem se s postavljanjem sprava za zabavu pojedinaca na ekološki i društveno neprikladnim lokacijama. Ne slažem se s ograđivanjem plaža ni ograničavanjem pristupa ikomu. Ne slažem se s privatizacijom i naplaćivanjem hladova stabala na plažama. Ne slažem se sa stavom da se ama baš sve treba prodati. Ne slažem se sa omalovažavanjem mišljenja i volje građana. Bilo bi lijepo kad biste nas uvažili i postavili kakve-takve granice vašim apetitima."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater