GORUĆI NEDOSTACI

SASTANAK NA VISOKOJ RAZINI O SMRADU I OSTALIM PROBLEMIMA KAŠTIJUNA: Svi se slažu da sanaciju treba platiti novcem koji je na grčkim računima, ali ne i tko će Grke kontaktirati

| Autor: Chiara BILIĆ

Ministar Ćorić ističe da Ministarstvo od Kaštijuna ne pere ruke, ali i da svi trebaju preuzeti financijsku odgovornost, ako se sanacija ne uspije naplatiti izvođaču

Uklanjanje nedostataka Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun treba financirati iz garancijskih sredstava, koja stoje na posebnom bankovnom računu izvođača, grčke tvrtke Helector. Zaključak je to sastanka održanog sredinom listopada između ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, pulskog gradonačelnika Borisa Miletića i obnašatelja dužnosti istarskog župana Fabrizija Radina.

Sa sastanka o kojem javnost nije obaviještena, a zbog kojeg se trojac, po Ćorićevim riječima, sastao zbog "sve većeg negodovanja lokalne zajednica vis-à-vis neugodnih mirisa koji se šire s Kaštijuna", sve su strane, čini se, doma otišle zadovoljne. Ćorić ipak nije potvrdio da će zadatak kontaktiranja grčke tvrtke preuzeti Ministarstvo ili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (koji je dio resornog ministarstva), dok Miletić napominje da Grad i Županija neće pregovarati s grčkim Helectorom.

- Ugovor o izvođenju radova na projektu ŽCGO Kaštijun sklopili su izvođač radova i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a sve aktivnosti po ugovoru treba odobriti Nadzor. Iz ugovora jasno proizlazi da ni Grad Pula, ni Istarska županija, ni Kaštijun ne mogu direktno kontaktirati izvođača, s obzirom na to da nisu ugovorne strane, poručio je Miletić, koji također ističe da je kao sljedeći korak dogovoreno razmatranje svih varijanti koje su ugovorom dopuštene, o čemu će ovisiti daljnja rješenja.

Ćorić ističe da Ministarstvo od Kaštijuna ne pere ruke, ali i da svi trebaju preuzeti financijsku odgovornost, ako se sanacija ne uspije naplatiti izvođaču. Ugovor, naime, ističe krajem veljače iduće godine.

- Ministarstvo i fond od toga neće bježati, rekao je Ćorić.

 Što se konkretnog smrada tiče, ministar ponavlja gotovo identičnu mantru koju su građani Pule i okolice imali prilike slušati potkraj ljeta, dok problem nije bio samo vonj, već i kakvoća zraka.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter