VELIKI PROBLEM

TRIBINA O KAŠTIJUNU (2): Medulinac prijeti tužbama i kaže da će turiste obavijestiti o opasnostima. Župan Radin tvrdi da će snositi političke posljedice, ako se problem ne riješi

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Dušica Radojčić je na tribini o Kaštijunu, održanoj u Klubu Uljanik, rekla da i su po pitanju tog centra za gospodarenje otpadom promašeni i lokacija i tehnologija, na što je, tvrdi, njezina ekološka organizacija, Zelena Istra, ukazivala još 2007. Upozoravajući na česta prekoračenja lebdećih čestica i drugih parametara koje bilježi mjerna stanica na Kaštijunu (od 1. siječnja do 23. veljače bilo ih je čak 23), pozvala je Skupštinu društva da oformi odbor za zaštitu okoliša u kojem će biti nezavisni stručnjaci i predstavnici civilnog sektora, uz čiju bi se suradnju donosile odluke o Kaštijunu.

Dean Kirac iz Medulina, ljutit zbog onečišćenog zraka, predložio je da u Nadzorni odbor društva uđu nezavisna stručnjakinja Koraljka Aškić, i Bojan Blagonić iz udruge "Čist zrak, duga ljubav", kao i Dušica Radojčić, i to u roku od 60 dana. U suprotnom će, kaže, o svom trošku postaviti mjernu stanicu na Kamiku "tako da svi turisti vide kakvo je stanje zraka".

Priprijetio je i tužbama "koje neće moći platiti cijela Županija" ukoliko se situacija ne riješi.

Blagonić, koji praktički živi preko puta Kaštijuna, ustvrdio je da je Kaštijun onečišćivač koji će uvijek nešto emitirati.

"Stanovnici Vinkurana, Pomera, Banjola, Medulinske i Premanturske ulice ljeti moraju nositi masku ukoliko žele nešto vani raditi, a turisti su rekli da se smrad osjeti i na Ceji, sedam kilometara od Kaštijuna", rekao je Blagonić.

- Hvala Bogu da se pojavio smrad da se pokrenemo. Napravili smo što smo mogli, imam čistu savjest. Ne mogu garantirati da ćemo uspjeti, ali nas pustite da radimo, rekao je župan Fabrizio Radin, na što se iz publike čulo: "Pustite nas da dišemo".

Nezadovoljni građani poručili su da su izgubili povjerenje u Upravu Kaštijuna i političare, pitajući se zbog čega bi vjerovali da će se stvar sada riješiti. "Ako se problem ne riješi, imat ćemo političke konzekvence", poručio im je Radin.

Medulinski načelnik Goran Buić kazao je da se ne mogu okrivljavati turisti i Zagreb, već da "sami snosimo odgovornost".

"Za nas je bio bolji stari Kaštijun", rekao je Buić.

Na pitanje tko će odgovarati ako Kaštijun ne profunkcionira, gradonačelnik Pule Boris Miletić je odgovorio: "Mi bismo odgovarali kad bi svi mehanizmi bili u našim rukama. Ali nisu. Izgradnja Kaštijuna nije bila opcija, nego obveza. Obvezali smo se na europske direktive. Naš krimen je što su Istarska i Primorsko-goranska županija htjele prve riješiti otpad prema europskim direktivama. Država ili jedinice lokalne samouprave će ubrzo početi plaćati penale", upozorio je Miletić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter