NEMA TURISTA, NEMA PARA

SANJA CINKOPAN KOROTAJ: Prihodi TZ-a su prepolovljeni i kredit bi nam omogućio nastavak aktivnosti i spas sezone

| Autor: Borka PETROVIĆ
Ove godine otkazane su sve masovne manifestacije

Lani se Pula mogla pohvaliti rekordnom turističkom sezonom u kojoj je ostvareno više od 2,3 milijuna noćenja. Zbog koronakrize i šepave turističke sezone, nedavnim je drugim rebalansom proračun Turističke zajednice grada Pule prepolovljen. Za 56 posto smanjeni su prihodi, a za 54 posto rashodi. Ukupni prihodi u rebalansu iznose tako 4,206 milijuna kuna i manji su od plana za 56 posto zbog promjene svih prihoda.

Najviše se, za 82 posto, umanjuju prihodi od turističke pristojbe, budući da je smanjen paušal za krevete iznajmljivača te je planirano da će se u ostalim objektima od srpnja do rujna ostvariti tek oko 15 posto noćenja. Što se tiče rashoda, oni u rebalansu iznose 4.203.544 kune, odnosno manji su od prvotnog plana za 54 posto.

Za administrativne rashode planirano je 2,2 milijuna kuna, od čega za radnike iznose 980 tisuća kuna. I rashodi ureda smanjeni su na 316 tisuća kuna, odnosno za 31 posto jer su se maksimalno moguće smanjili svi troškovi. Gledamo li troškove kredita, za njih su planirana sredstva od 760 tisuća kuna. Ona su povećana iz razloga jer se koristio kratkoročni kredit za premostiti aktivnosti adventa i karnevala, kada još uvijek TZ nije imao dovoljno sredstava od prihoda. Što se tiče stavke "dizajn vrijednosti", za poticaje i sudjelovanje u uređenju grada planiraju se tek 72 tisuće kuna, a sve aktivnosti koje nisu ugovorene i započete su otkazane.

Stopiranjem prihoda otkazane su sve manifestacije i sufinanciranja pa je za manifestacije planirano tek 769 tisuća kuna. Sredstva za Visualiu u iznosu sto tisuća kuna iskoristit će se za instalaciju na Kaštelu, ukoliko se dobiju sredstva za to namijenjena od EU-a. Pored ove instalacije, postavile bi se još dosad izrađene instalacije Udruge Sonitus kako bi se održao kontinuitet Festivala i iskoristila sredstva EU-a.

Također bi se održale manifestacije u suradnji s trgovinama u cilju privlačenja i građana i gostiju u centar grada. No, s obzirom da se ne preporučaju veća okupljanja, tijekom ljeta bi se organizirali tek manji koncerti po ulicama i trgovima i animacija gladijatora. Na isti način bi se i sufinancirao manji broj manifestacija prikladnih za nove uvjete za što je planirano 450 tisuća kuna. Pulski maraton je otkazan, ali će se organizirati utrka Pulska Xica i najvjerojatnije polumaraton.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini