SPORTSKI OBILAZAK

FOTOGALERIJA / RUKOMETNO FINALE U PULSKIM KAFIĆIMA Alen Vitasović: "Ma zašto ne daš gol, kada smo ti lipo rekli da ga daš"

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA


Finale Europskog prvenstva u rukometu brojni su Puljani odgledali uz grickalice i pivo u lokalnim kafićima. Grickalice su poslužile da prebrode navijačku napetost, pivo da utope tugu nakon što je utakmica završila pobjedom Španjolske nad Hrvatskom.

- E, sad ćemo se morati napiti, kratko je konačni rezultat komentirao jedan od gostiju kafića, kao da bi išta drugo rekao da je završilo obrnuto. No, nije bilo ljutnje među Puljanima, tek malo razočaranja što je Kaubojima i opet izmaklo europsko zlato.

- Pa čak i nisam razočaran. Nekada izgubiš, nekada dobiješ, bit će bolje drugi put. Zapravo, svi bi se mi morali ugledati na naše sportaše po požrtvovanosti, ozbiljnosti, pravom nastupu, primjerenom ponašanju… Kad bi se svi u Hrvatskoj, i obični ljudi i političari, ugledali na rukometaše bilo bi nam puno bolje u zemlji, rekao nam je po završetku utakmice Jani, a koji je cijelo vrijeme sa šanka caffe bara Uliksa vrlo bučno bodrio naše u Stockholmu.

Bučno, kako i ne bi, kad je utakmica bila dramatična i dinamična, s puno preokreta po rezultat, tijekom svih 60 minuta.

- Ma zašto ne daš gol, kada smo ti lipo rekli da ga daš, grmjelo je u Uliksu tijekom drugog poluvremena. To je naš poznati pjevač Alen Vitasović britkim i spontanim komentarima zabavljao brojne goste, razbijajući napetost koja se kroz infarktnu završnica stvarala od samog početka. A kada se na televizijskom prijenosu ukazala Kolinda Grabar-Kitarović u dvorani među publikom, netko je uzviknuo: "Eko ti je prijateljica!", da bi se kafićem i opet prolomio smijeh.

- Ma kemu daješ balu? Hoj doma! To! Goool, Luka moj! Bevandu!, nizao je komentare Alen. A onda je uslijedilo i prekršaj Entrerriosa za isključenje, pa je Vitasović spontano iz sebe izbacio: "Ma ča dvi minute? Šes' mu hi daj!".

Po završetku utakmice, strasti su se već pomalo smirile.

- Ponosan sam na naše igrače i na Linu Červara našega. I sretan san ča je postiga Luka Stepančić, za kega sam tek prije par dana skužio da je naš Labinjan. Ma nema tuge, ova je utakmica ostvarenje drugog mjesta u Europi. Jako sam ponosan na njih. A Linu Červaru, kega poznan osobno, želim penziju od srca. On je divan čovjek, rekao je Vitasović odjeven u crvenu majicu kratkih rukava, na kojem se vide konture njegova lica s natpisom "Alen te gleda". Motiv majice podsjeća na popularni portret Che Guevare.

- Tako je. Napiši da je Alen komunist, i tata je komunist, i did je bija komunist. Ne u partiji, ali komunist, poručio je Vitasović.

Da će utakmica biti teška i neizvjesna, bilo je jasno već u prvom poluvremenu. Kada je sudac poslao rukometaše na odmor, s prednošću Španjolaca, u popularnom Old City Baru zavladala je tišina. Entuzijazam koji se postepeno gradio, naglo je pao.

- Ma nemamo obranu, a nemamo ni napad. Mi se telimo da damo gol, a oni ga daju iz zaje…. Ako izgubimo s pet razlike bit će dobro, rekao nam je Zoran Kisić u društvu Marijana Zuraka. Dvojica Riječana finale je zateklo u Puli pa su utakmicu morali odgledati u dobrom društvu na Danteovom trgu.

- Vjerujemo u pamet i iskustvo Line Červara, istarskog bisera. Mi smo iz Rijeke, ali sve pohvale Červaru. Ja bih mu spomenik sagradio, odmah do bana Jelačića, rekao je Zurak.

- Ma ovo je kao i svaka naša utakmica: bez apaurina ne možeš gledati, rekao nam je pak Pavle u društvu nekadašnjeg Istrinog juniora Erduana Bajramija, a njihov prijatelj Matteo dodao je: "Nažalost, dobro smo krenuli, o onda odjednom stali. Ipak, i dalje se nadamo zlatu. Napeta utakmica, nema šta".

Nade u prvo europsko zlato raspršile su se samo pola sata kasnije.

- Imali smo realizatorsku krizu od 12 minuta, nadam se da će se povratiti kao što je bio slučaj s Njemačkom. Šut nam ne ide, to je žalosno, rekao je jedan od posjetitelja Old City Bara na poluvremenu ne htijući otkriti svoj identitet. Rekao je da je političar, javna osoba, i da se ne želi eksponirati, mada mi tu javnu ličnost nismo prepoznali. Dok je atmosfera u baru kuhala, dvije djevojke u kutu, očito cijepljene od rukometa i navijačke groznice, mirno su vodile neki svoj razgovor. I prije završetka tekme digle su se i otišle, ne mareći za rezultat. Mnogi su jučer zbog Kauboja proživljavali predinfarktna stanja, drugi cijelu euforiju nisu ni primijetili.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of