NAJNOVIJEDRUGI ČOVJEK GRADA PRVI JE U OBRANI KONCESIJA ZA PLAŽE

ROBERT CVEK zamjenik gradonačelnika Pule: Moja sumnja da netko plaća inicijativu Volim Pulu je opravdana, ali NE BIH O IMENIMA

(M. MIJOŠEK)

Mišljenja sam da se u jednom dobrom dijelu građanima iznosila teza da će plaže biti ograđene i da će se naplaćivati ulaz. Na raspravi sam pokazao pulski GUP u kojem se izričito navodi da ograđivanje plaža nije nikome dozvoljeno, osim u lukama posebne namjene. Dakle, ne postoji niti jedan argument da se plaže namjeravaju zatvoriti za javnost. To je nedozvoljeno. Iznosili su i tezu da će se plaže prvi put privatizirati. I na tu sam im temu donio dokumente koji govore da je identičan plan već donošen. To su argumenti protiv njihovih neistina kojima su plašili javnost

 

Velike prijepore u javnosti izazvao je prijedlog plana Grada Pule za izdavanje koncesija na sedam plaža i u lučici Bunarina. Zamjenik gradonačelnika Robert Cvek u ovom je slučaju zauzeo čelnu poziciju na prvoj crti obrane stavova gradske uprave. On je bio taj koji je građanima u Galeriji Cvajner, gdje je inicijativa Volim Pulu organizirala javnu raspravu o koncesijama, pokušao objasniti koje su bile namjere Grada kada je takav nacrt odluke uputio na Gradsko vijeće, pa ga zatim povukao i objavio javno savjetovanje.

- Recite mi tko vas je platio i koliko, upitali ste članove inicijative Volim Pulu na nedavnoj javnoj raspravi.

- Jesam.

- Nije li to pomalo paranoično pitanje s obzirom na to da je riječ o građanima koji propituju neke gradske odluke. Sumnjate li u urotu? Tko stoji iza nje?

- Ne sumnjam ni u kakvu urotu, ja sam postavio jedno logično pitanje. Kao što sam na samoj javnoj raspravi istaknuo, ovaj identičan plan s istim lokacijama se donosio od 2015. naovamo. Iz tog sam razloga i postavio pitanje kako to da do sada nije bio problem što se isti plan donosio na Gradskom vijeću gotovo jednoglasno, uz jedan do dva suzdržana glasa. Zbog čega je to sada odjednom postao problem? Naglašavam još jednom da se radi o identičnom planu i lokacijama. Pitanje sam postavio organizatorima javne rasprave, a preneseno je da sam uputio građanima, što nije istina. 

Oni sve prate 

- Ne mislite li da netko može i ne primijetiti sve što se na Gradskom vijeću izglasava?

- Ne bih se složio s time. Iz dosadašnjeg mi je iskustva poznato da članovi Inicijative ili udruge Zelena Istra, kako god želite, prate sve sjednice Vijeća, znaju za sve materijale o kojima se odlučuje, tim više što su sjednice najavljene putem medija i prenose se na lokalnoj televiziji. Dakle, članovi Inicijative koji to žele i svi koje to zanima imaju uvid u odluke koje donosi ili planira donijeti ova gradska uprava.

- Javnu raspravu je organizirala Inicijativa. Nije li to trebao učiniti Grad?

- Mi tumačimo to na način da u ovoj fazi, u kojoj se ne donosi nešto konkretno po pitanju plana koncesija, jer se usvaja dokument koji se usvajao i prethodnih godina, nije potrebno održati javno savjetovanje. Zbog čega? Jer u ovom trenutku nisu istaknuti ključni parametri kao što su obuhvat, cijena, sadržaj. To se određuje u nekom drugom koraku. U slučaju da netko iskaže interes za određenu lokaciju, radi se studija gospodarske isplativosti. Tek tada se građani upoznaju sa svim sadržajima koji su planirani, odnosno s onim što potencijalni koncesionar misli napraviti. Smatramo da u tom trenutku treba napraviti javno savjetovanje i upoznati zainteresiranu javnost s onime što se planira da bi mogli i građani izraziti svoje mišljenje slažu li se s time ili ne. Prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, javno savjetovanje se mora provesti pri donošenju odluka, odnosno akata kada se njima utječe na interese građana i pravnih osoba. U ovom trenutku nema nikakvog utjecaja jer još ništa nije definirano. Ovo je nešto što se može i ne mora desiti. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ispao s fotografije

Govoreći o, prema njegovom mišljenju, neobjektivnosti Glasa Istre, Cvek nam je tijekom intervjua na svom mobitelu pokazao fotografiju iz naših novina s dodjele nagrade Zlatna koza. Na toj je fotografiji on izrezan, odnosno ispao je iz kadra, što ga je očito zaboljelo. On kaže da se tu ne radi o njemu, nego o Gradu Puli, u čije je ime primio nagradu. "Ne patim da budem prisutniji u medijima od ovoga što jesam", tvrdi. Provjerili smo u našem listu od 22. prosinca 2018., kada je objavljen izvještaj s dodjele nagrada, je li doista Cvek nestao iz kadra. No uz taj je izvještaj objavljena skupna fotografija dobitnika na kojoj je i on. Istina je da je ispao s one na drugoj stranici s istog događaja, koja je objavljena u rubrici Fotografija dana, ali tu njegovu primjedbu doista ne možemo nazvati drugačije nego - sitničarenje.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam