DOBRO POZNATI PROBLEM

Pulski kampovi su krcati pa turisti kampiraju okolo, gdje god stignu. ALI, TO IM JE ČESTO I SKUPLJE NEGO DA SU U KAMPU

Nakon viđenog koliki je broj ilegalnih kampera, osobnih vozila i šatora na prostoru Fižele, obišao sam ostale lokacije u Puli koje bi bile pogodne za ilegalno kampiranje. Na četiri parkirališta (kod beach bara Zeppelin, na rivi, na Lungomare i na Verudeli) zatekao sam ilegalne kampere, napisao nam je čitatelj Glasa Istre

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Ilegalno kampiranje

Ilegalno kampiranje


Jedina dva pulska autokampa, Stoja i Brioni (na Puntiželi) su puna! No, pred ulazom u kamp Stoju jučer je bilo parkirano nekoliko kampera koji su čekali da se oslobodi koje mjesto pa da mogu ući.

I pred recepcijom je bio dugačak red ljudi koji su strpljivo čekali da upitaju ima li mjesta. Djelatnice Arena Hospitality Group su svakoga ljubazno upitale imaju li rezervaciju, a kako je mnogi nisu imali - zamolili su ih da počekaju nekoliko sati ispred kampa. Na recepciji svakog dana očekuju da bi se do večeri moglo osloboditi poneko mjesto, ako neki gost napusti kamp, pa da na njegovo mjesto uđe neki novi gost.

nhdt

Kampiranje na prostoru bivše klaonice

No, to što su pulski autokampovi puni ništa ne znači grupama turista koje učestalo stižu u Pulu u kamperima. Oni samo žele provesti čitav ili dio godišnjeg odmora u Puli i nisu voljni od toga odustati iako nema slobodnih mjesta gdje mogu legalno boraviti sa svojim kamperima. Sutra se održava glazbeni festival Viva la Pola!, a koji inače privlači kampere, pa se novi priljev gostiju očekuje danas i sutra.

Prekjučer je grupa od 15-ak kampera, talijanskih, njemačkih i francuskih registarskih oznaka, stigla u kamp Stoju, ali ih nisu mogli primiti jer slobodnih mjesta nema. Ti kamperi su nam izjavili da su odlučili prenoćiti nasuprot tog kampa, na prostoru bivše klaonice kraj naselja Zelenika. Ubrzo su nam javljali čitatelji Glasa Istre kako se nelegalno kampira na Zeleniki i poslali fotografije o tome. Drugi naš čitatelj je obišao nekoliko lokacija te nam napisao da se zaprepastio koliki je broj ilegalnih kampera, osobnih vozila i šatora na prostoru Fižele.

nhdt

Po registarskim oznakama zaključujemo da gosti dolaze iz Italije, Francuske i Njemačke

"Nakon viđenog obišao sam ostale lokacije u Puli koje bi bile pogodne za ilegalno kampiranje. Na četiri parkirališta (kod beach bara Zeppelin, na rivi, na Lungomare i na Verudeli) zatekao sam ilegalne kampere. Pitam se što radi komunalno redarstvo Grada Pule, zbog čega ne kažnjavaju te ljude koji nam bacaju smeće po šumama te besplatno ljetuju na našoj obali", napisao nam je čitatelj Glasa Istre.

Oba čitatelja koja su nam poslala fotografije ili informacije navela su da ti turisti kampiraju besplatno. No, utvrdili smo da to nije točno. Njemački turisti su nam osobno potvrdili da su platili 1.000 kuna kazne po svakom od 15 kampera. U kampu Stoja smo saznali da bi im naplatili 550 kuna po kamperu, da je bilo mjesta.

nhdt

U pozadini je autokamp Stoja gdje nije bilo slobodnih mjesta za kampere

Dakle, svaki boravak izvan kampova, gdje nema slobodnih mjesta, košta ih gotovo dvostruko više. Očito je državi ovako draže jer se tako svaki dan naplaćuju skupe kazne te se stječe dojam da im nije interes povećati broj autokampova gdje bi novac od kampera ubirale strane kompanije, a koje upravljaju s jedina dva pulska autokampa.

Da je jučer bila policija i naplatila im kazne te da to čine gotovo svaki dan potvrdili su nam djelatnici obližnjeg kayak kluba koji također djeluje na Zeleniki.

nhdt

Kampiranje pored naselja Zelenika

Očitovanje o čitavom slučaju zatražili smo od Policijske uprave Istarske. Odgovorili su nam da policijski službenici u suradnji s djelatnicima Državnog inspektorata i komunalnim redarima Grada Pule tijekom ljetnih mjeseci provode koordinirane akcije nadzora ilegalnog kampiranja na javnim površinama, a kakvu akciju su navedena tijela provodila i jučer ujutro na području Pule. Pojasnili su da je sankcioniranje ilegalnog kampiranja u nadležnosti Državnog inspektorata i komunalnih redara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter