PRIZNANJE

OCJENA NJEMAČKOG AUTOKLUBA ADAC: Hrvatski kampovi zabilježili najveći rast kvalitete u Europi

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Autokamp Kažela u Medulinu (Dejan ŠTIFANIĆ)

Autokamp Kažela u Medulinu (Dejan ŠTIFANIĆ)


Najnovije izdanje prestižnog europskog vodiča kampova ADAC-a donijelo je ocjenu inspektora prema kojoj su hrvatski kampovi zabilježili najveći kvalitativni porast u Europi , čime su se ozbiljno približili prvoplasiranoj Nizozemskoj. Naime, njemački je autoklub u svoj popis najboljih europskih kampova uvrstio 134 hrvatska, čak osam više nego prošle godine.

- ADAC je još jednom potvrdio kako hrvatski kamping ima potencijala postati najkonkurentniji na Mediteranu. Ponosimo se svojim članovima koji svake godine ulažu u podizanje kvalitete, što su prepoznali i gosti i ocijenili cjelokupni hrvatski kamping još boljim nego proteklih godina. Konstantan rast koji ostvarujemo u posljednjih deset godina pokazatelj je važnosti ulaganja u razvoj ovog sektora koji značajno doprinosi turizmu i cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu, izjavio je Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske, najveće kamping udruge koja okuplja 271 hrvatski kamp.

Kao županije s najvećim porastom kvalitete spominju se Zadarska (+4,5 posto) te kontinentalni dio s Karlovačkom i Zagrebačkom županijom (+4,2 posto).

Kampovi Aminess Camping Sirena iz Novigrada, Istra Premium Camping Resort iz Funtane te Camping Čikat na Malom Lošinju tri su nova od ukupno trinaest kampova s dodijeljenom oznakom Superplatz 2020. Ukupno, Ličko-senjska županija ima jedan, Zadarska dva, Primorsko-goranska četiri te Istarska županija šest kampova u toj prestižnoj kategoriji najviše kvalitete.

Uz to, Istra Premium Camping Resort u Funtani dobio je od ADAC posebno priznanje za prvo mjesto u kategoriji "Inovacije i razvoj".

Dodajmo i da Hrvatska ima ukupno 433 srednje velika kampa i 301 manjih kampova. Čak sedam kampova ima najvećih 5 zvjezdica, a njih 66 4. Kampovi visoke kategorije sa 4 i 5 zvjezdica pokrivaju skoro 50 posto ukupnog hrvatskog kapaciteta kampova.

U prošloj je godini u kampingu je ostvareno 19,2 milijuna noćenja, odnosno 18 posto ukupnih noćenja i 15 posto dolazaka turista u Hrvatskoj. Istra ima 49 posto ukupnih kamping kapaciteta Hrvatske, dok ih Dalmacija ima ukupno 28 posto. Najjača kontinentalna županija po broju kampova ja Karlovačka, s osam kampova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter