RAZMNOŽILA SE AURELIA AURITA

PULSKI AKVATORIJ PREPUN BIJELIH MEDUZA VELIKOG KLOBUKA Od rovinjskih znanstvenika doznajemo jesi li opasne i hoće li ih biti i tijekom ljeta

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Ako je suditi po sadašnjem stanju, u sjevernom Jadranu bit će relativno velik broj planktonskih želatinoznih organizama, meduza i rebraša, kaže Martin Pfannkuchen, predstojnik rovinjskog Centra za istraživanje mora

Ovih dana u pulskom akvatoriju pojavio se ogroman broj bijelih meduza velikog klobuka. Na Mornaru smo ih uočili na stotine, doslovno jednu na drugoj. Meduze smo fotografirali i potražili objašnjenje u rovinjskom Centru za istraživanje mora. Zanimalo nas je o kojim je meduzama riječ, zbog čega ih ima toliko puno i hoće li nestati dio sezone kupanja.

Predstojnik Centra dr. sc. Martin Pfannkuchen i dr. sc. Mirta Smodlaka Tanković iz tamošnjeg Laboratorija za evolucijsku ekologiju objašnjavaju da je riječ o vrsti Aurelia aurita, čestoj u Sredozemlju, koja ne peče, a u nas je uočena proteklog vikenda.

- Ono što trenutno promatramo uz obalu su odrasle jedinke koje nazivamo meduze. Drugi dio njihovog životnog ciklusa je mali polip, kraći od centimetra, koji živi pričvršćen na tvrdu podlogu kao što su stijene, zidovi ili građevine duž naše obale koje su napravili ljudi. Meduze i mali polipi hrane se mikroskopskim planktonom. Kao takve natječu se i hrane ličinkama riba. S druge strane, oni su hrana nizu morskih organizama, od dekapoda, poput mladog hlapa, zatim riba, preko kornjača do ptica i dupina, navode znanstvenici.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom