ČETVRTI VAL KORONE

PULSKA BOLNICA: Zaraženo deset sestara i tri liječnika. Dva mlada muškarca na respiratoru. Hospitalizirana i osoba od samo 26 godina

| Autor: Marcello ROSANDA
Opća bolnica Pula (snimio M. MIJOŠEK)

Opća bolnica Pula (snimio M. MIJOŠEK)


Prema jučerašnjim podacima istarskog Stožera civilne zaštite u pulskoj bolnici trenutno su hospitalizirane 73 zaražene koronavirusom, od kojih je njih 16 zbrinuto u respiracijskom centru. Cijepljeno je samo njih 17, odnosno 23 posto. Iz pulske bolnice napominju da je deset hospitaliziranih potpuno, odnosno s dvije doze cijepljeno prije šest i više mjeseci, a dvoje hospitaliziranih s covidom je nepotpuno cijepljeno, odnosno dobilo je samo jednu dozu.

- Od 16 osoba koje su u respiracijskom centru, dvije su cijepljene, no u oba slučaja prošlo je sedam mjeseci od potpuno završenog cijepljenja, navodi ravnateljica bolnice dr. Irena Hrstić.

Raspon dobi trenutno hospitaliziranih kreće se od 26 do 94 godina, a najmlađi pacijent u respiracijskom centru ima 44 godine. On je, uz još jednog vršnjaka, priključen na respirator kao i još šest pacijenata - dva 44-godišnjaka te po jedna osoba u dobi od 45, 55, 58, 60, 61 i 74 godine.

Ravnateljica Hrstić javlja da su trenutno zbog covida hospitalizirane i dvije trudnice, a zaraze nisu pošteđeni ni ionako deficitarni kadrovi. Naime, zbog covida ili bolovanja iz drugih razloga izvan stroja je veliki broj liječnika i sestara.

- Na današnji dan (jučer, op.n.) imamo 19 covid oboljelih djelatnika. Riječ je o 15 zdravstvenih djelatnika, odnosno deset medicinskih sestara, jednom laborantu i jednom fizioterapeutu, tri liječnika i četiri ne-zdravstvena djelatnika. Konkretno, na kirurgiji ih je četiri, po jedan na dijalizi, očnom, sterilizaciji i fizikalnoj, tri na internom, jedan na citologiji, dva na infektivnom, jedan na ginekologiji te četiri ne-zdravstvena djelatnika, kaže Hrstić.

Podsjetimo, pulska bolnica ima ukupno 1.333 zaposlenika, od čega 282 liječnika i 575 medicinskih sestara ili tehničara, pa smo ravnateljicu upitali koliko je njih cijepljeno i s koliko doza, a koliko ih je preboljelo covid.

- U ovom trenutku nemamo precizne podatke, ali na nivou bolnice njih oko tisuću, odnosno 75 posto, ima zaštitna protutijela, bilo cijepljenjem, bilo preboljenjem. Okvirno, 80 posto ih je cijepljeno, a 20 posto preboljelo covid. Trećom dozom je do sada cijepljeno oko 340 zaposlenika, kazala je dr. Hrstić.

Na pitanje očekuje li da će, uzevši u obzir trenutni broj hospitaliziranih i činjenicu da je sredina tjedna obično najkritičnija, otvarati nove kapacitete, odnosno već najavljenih 25 dodatnih kreveta, Hrstić ističe da su kapaciteti spremni.

- Aktivacija se može dogoditi u bilo kojem trenutku. Imamo pripremljen raspored osoblja, ali ih ne mobiliziramo s matičnih odjela dok nije neophodno, zaključuje Hrstić i dodaje da su trenutno kapaciteti za oboljele od Covida popunjeni 82 posto, odnosno 73 od osiguranih 89 kreveta.

Podsjetimo, broj hospitaliziranih i dalje raste, a oboljeli od covida su smješteni na tri lokacije - na odjelu infektologije u staroj zgradi, na odjelu anesteziologije i prenamijenjene jednodnevne kirurgije te na jednom krilu psihijatrije. Također, osiguran je još jedan odjel s 25 novih mjesta koji još nije u funkciju jer u ovom trenutku nije potreban.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater