SAZNAJEMO

Nakon apela ministra, za ispomoć pulskoj bolnici nije se odazvao niti jedan umirovljeni liječnik. RAVNATELJICA HRSTIĆ: NALAZIMO SE NA GRANICI

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ
Irena Hrstić i pulska bolnica

Irena Hrstić i pulska bolnica


Stanje u pulskoj bolnici trenutno je puno bolje nego u pojedinim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj gdje se koronavirus proširio i među zdravstvene djelatnike, zbog čega su neke bolnice proglasile izvanredno stanje. "Situacija se i kod nas doslovno mijenja iz sata u sat", potvrdila je ravnateljica dr. Irena Hrstić, priznajući da je stanje, kad je riječ o raspoloživim ljudskim snagama, prilično nategnuto.

- Doslovno se nalazimo na granici i sve ovisi o tome koliko će naših djelatnika biti u samoizolaciji i hoće li se i dalje povećavati broj zaraženih pacijenata. Kao što sam i ranije rekla, bolnički sustav može podnijeti do najviše 30 zaraženih osoba u varijanti da se ne povećava broj zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji. Trenutno ih je 24 kod kuće. To su liječnici, medicinske sestre, čistačica i nekoliko informatičara, navodi dr. Hrstić. Potvrdila je da među zdravstvenim djelatnicima nema zaraženih COVID-om 19, što je svakako dobra vijest, jer to govori da se virus još nije probio među zaposlenike.

U bolnici je zbog COVID-a u ovom trenutku hospitalizirano osam pacijenata, a jedan pacijent srednje životne dobi prebačen je na respirator u Rijeku. "Naime, radi se o osobi srednje životne dobi što se podudara s tezom da među zaraženima sve više ima i mlađih ljudi. Svi naši djelatnici u samoizolaciji su dobro, i nemaju nikakve simptome, kaže dr. Hrstić. Napominje, da je bolnica zbog djelatnika koji su trenutno van pogona, provela reorganizaciju rada.

"Manjak ljudi nadomjestili smo tako da smo ljude povukli s godišnjih odmora i reorganizirali pojedine odjele. Primjerice, spojili smo nefrologiju i pulmologiju, kaže dr. Hrstić.

Da je sustav na nacionalnoj razini pred pucanjem svjedoči i apel ministra zdravstva Vilija Beroša. Zbog sve teže situacije u hrvatskim bolnicama i kroničnom nedostatku kadrova, ministar je prije par dana apelirao na Hrvatsku liječničku komoru da pozove liječnike u mirovini za ispomoć. Beroš je od komore zatražio podatke o liječnicima u mirovini koji su voljni ponovno se profesionalno angažirati za rad u zdravstvenim ustanovama za vrijeme epidemije.

Iako su u pulskoj bolnici od ranije na ispomoći četiri umirovljena liječnika, ravnateljica potvrđuje da se nakon ministrovog poziva, još nitko nije javio za ispomoć.

- Ne znam jesu li se javili komori, ali pulskoj bolnici se još nitko od liječnika u mirovini nije ponudio za ispomoć. U bolnici je od ranije na pola radnog vremena angažirano nekoliko umirovljenih medicinskih sestara, kaže dr. Hrstić, potvrđujući da im u ovom trenutku nedostaje između 30 i 50 sestara.

- Kontinuirano objavljujemo natječaje za zapošljavanje medicinskih sestara na koje nažalost pristižu tek jedna ili dvije prijave, rekla je ravnateljica, potvrdivši da su od petka u bolnici zabranjene posjete.

- Na porodima je dozvoljena pratnja, a roditeljima je omogućen boravak uz dijete na odjelu. Sve ostalo smo reducirali, barem ovaj tjedan. Poliklinika normalno radi kao i operativni program. Ne znamo što nosi sutra i zato svi moramo biti disciplinirani, kaže dr. Hrstić, dodajući da je cijeli zdravstveni sustav ozbiljno napregnut. Ravnateljica pulske bolnice potvrđuje da problem opskrbe lijekova, još nije riješen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of