SEZONA KUPANJA

PULA: Milijun kuna iz gradskog proračuna za obnovu i održavanje plaža i kupališta

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Arhiva

Arhiva


S toplijim danima sve su življa pulska kupališta i plaže. One najpopularnije, na Hidrobazi, Stoji, Valkanama, Mornaru, Zeleniki, Valovinama, Golubovim stijenama, Valsalinama i uz šetalište Lungomare od početka ove godine održava gradsko trgovačko društvo Fratarski, čiji su djelatnici proljeće iskoristili za pripremu plaža za novu sezonu kupanja. Zima i obijesni pojedinci, kao i obično, ostavili su svoj ružan potpis na tim prostorima i opremi pa posla nije nedostajalo, no pomalo je sve dovedeno u red, kažu u Fratarskom.

Poravnate i nasute uvale

Sanirane su oštećene drvene klupe i stolovi, obojana i osvježena oprema plaža, popravljene su i očišćene svlačionice, pripremljeni sanitarni čvorovi, a ovih dana krenulo se i s postavljanjem tuševa. S toplijim danima obavit će se i čišćenje algi s rampi za pristup moru osoba s invaliditetom. S obzirom na to da su neverini tijekom zime povukli dosta materijala u more, poravnate su i nasute plaže na Verudeli i Hidrobazi. Montiran je novi, u nevremenu devastiran rukohvat na rampi za osobe s invaliditetom na Valkanama te pripremljeno postavljanje lifta za ulazak u more teže pokretnih osoba. Sanirana je montažna tribina i klupe na Mornaru, gdje se popravlja i potporno-ogradni zid koji je uslijed dotrajalosti zimus urušen.

Slijedi izgradnja, odnosno dogradnja armiranobetonskih stepenica koje će omogućiti lakši pristup plaži na Saccorgiani te izrada kanala za odvodnju oborinske vode uz njih. Naime, djelovanjem oborinskih voda, tijekom vremena pristupni dio sa stuba prema plaži ostao je "u zraku" te je korištenje stuba gotovo onemogućeno. Treba preusmjeriti tijek oborinske vode, što se planira izvesti uređenjem betonskog otvorenog kanala te s nekoliko novih stepenica. U planu je i postavljanje dodatnih košarica za otpatke. U ovogodišnjem gradskom proračunu za redovito, interventno i izvanredno održavanje plaža i čistoće na njima osigurano je milijun kuna, a u posljednjih pet godina ulaganja su premašila 20 milijuna kuna.

Najznačajnija sredstva uložena su u plažu Hidrobaza, oko 16 milijuna kuna, koja danas predstavlja jednu od najatraktivnijih i najomiljenijih pulskih plaža. Od toga iznosa 12 milijuna kuna uloženo je iz gradskog proračuna, dok je preostali dio osiguralo Ministarstvo turizma. Novouređena plaža obiluje sadržajima za sve uzraste i obitelji s djecom te je potpuno prilagođena osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Posjetitelji mogu uživati u piknik zoni, dječjem igralištu i igralištu za street basket, sportskim terenima, imaju besplatan Wi-Fi, a postavljena je i pametna rasvjeta pa i navečer, kada su ljeti temperature ugodnije, mladi mogu koristiti igrališta. Dio plaže prema lučici Štinjan je "pet friendly", gdje se vlasnici pasa kupaju zajedno sa svojim ljubimcima.

Valkane pred većim zahvatom

Značajnije se u prethodnom razdoblju ulagalo i u popularno gradsko kupalište Stoja na kojem je obavljena konstruktivna sanacija centralne zgrade kupališta te potpornih zidova i hodne plohe mola, na kojem je zamijenjena i korodirana metalna ograda te izrađena nova čelična konstrukcija skakaonice prema originalnom projektu iz 1933. godine, kao i nove stepenice za izlaz iz mora.

Nisu izostala niti ulaganja u kupalište Valkane, gdje su u posljednjih nekoliko godina uređeni mali i veliki centralni mol kao i plato ispred mola te zapadno sunčalište i sunčalište i rampa za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Postavljeni su i novi piknik setovi na kupalištu, zamijenjene stepenice za ulazak u more te ograda iznad igrališta za odbojku na pijesku koje je također uređeno, saniran je kupališni objekt i sanitarni čvor. Sanirana je i centralna zona između odbojkaških igrališta i dotrajalih tuševa kupališta Valkane, a nedavno je saniran istočni mol. Derutni mol na zapadnoj strani kupališta je uklonjen jer je prijetio urušavanjem, nakon čega je saniran taj dio obale. Saniran je i dio obalnog zida koji se nalazi ispod dvosmjernog dijela prometnice Lungomare, a koji je također bio devastiran uslijed snažnih udara valova u prosincu prošle godine.

Iz Grada poručuju da je ova sanacija privremeno rješenje budući da je u tijeku izrada projektne dokumentacije za kvalitetnije uređenje ovog dijela istočne obale uvale Valkane na kojoj je vidljiva jaka erozija terena, a i dijelovi obalnog zida koji su najizloženiji udarima valova, imaju vidljive posljedice. Podsjećaju također da je nedavno, u povodu Svjetskog dana kretanja, u sklopu projekta "Živjeti zdravo" Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te uz partnerstvo Grada Pule i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, službeno otvorena hodaća staza na Valkanama. Na stazi se nalaze sprave za vježbanje, među ostalima i set za kardiovaskularne vježbe osoba u invalidskim kolicima, te stolić i klupa za prematanje i dojenje i stalak za bicikle. Lokacija za postavljanje sprava i opreme dogovorena je u suradnji s Udrugom kineziologa grada Pule s ciljem promocije i poticanja tjelesne aktivnosti građana svih dobnih skupina.

Rasvjeta na Valsalinama

Na Lungomareu sanirano je dotrajalo betonsko stubište za pristup plaži, a unazad par godina i ploče na šetnici koje je iz njihovog ležišta izbacilo razgranato korijenje stabala. I širi potez atraktivne kupališne lokacije neprestano se uređivao sadržajima i infrastrukturom. Tako je na Mornaru prije nekoliko godina postavljeno privremeno pontonsko plivalište, za ljetne potrebe sportskih klubova koji su aktivni u toj zoni, te su uređeni sanitarni čvorovi, i ovdje i u Gortanovoj uvali, prilagođeni i za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. U Ulici Valsaline izgrađen je dio nogostupa s javnom rasvjetom.

Djelatnicima gradskog trgovačkog društva Fratarski, kao i Gradu Puli, građani se mogu u svakom trenutku obratiti i prijaviti bilo kakve nedostatke ili potrebe za intervencijama na pulskim plažama. U njihovom je nadležnosti i omiljeno ljetno kupalište Puležana, otok Veruda ili Fratarski, koji se ovog petka, 11. lipnja, službeno otvara za posjetitelje. I dalje robinzonskog karaktera, Fratarski je dobio veliko priznanje - oznaku EKO plaže. Naime, Upravni odjel za turizam Istarske županije je na inicijativu Ministarstva turizma izradio Regionalni program uređenja i upravljanja morskim plažama, prije svega po ekološkim standardima. Plaža na Fratarskom otoku zadovoljila je zahtjeve EKO plaže minimalnim tehničkim uvjetima i svojim posebnim elementima.

Eko-plaža na Fratarskom

Eko plaža se nalazi na sjevernoj strani otoka u neposrednoj blizini glavnog mola i recepcije obližnjeg kampa. Plaža je uglavnom šljunčana, prostire se dužinom od 350 metara, prosječne širine 12 metara, dok je u zaleđu prelijepa prirodna borova šuma. Na plaži je tenda za presvlačenje te u blizini spremnici za odlaganje otpada, a na udaljenosti od 100 metara nalazi se i sanitarni čvor s pitkom vodom i tuševima s toplom vodom iz solarnih kolektora. Na plaži je i info-ploča s opisom vrijedne flore i faune koja obitava na tom području te naznačenim pravilima ponašanja na eko plažama.

Otok pretežito privlači obitelji s djecom koji unutar prirodnog ambijenta mogu uživati u sportskim sadržajima zahvaljujući dvama igralištima za odbojku, igralištu za badminton, nogomet te stolovima za stolni tenis, dok najmlađi imaju ograđeno dječje igralište. Intencija je i ove godine "vratiti" tradicionalan bogat zabavni program "Ljeto na Fratarskom" koji u pravilu privuče stotine posjetitelja na ljetno uživanje u koncertima, predstavama, kulinarskom natjecanju "GRILLijadi" i, naravno, plivačkom maratonu "Fratarski - Bunarina".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini