NAJNOVIJEPROGRAM UREĐENJA PLAŽA U ISTARSKOJ ŽUPANIJI

GOLAĆI SE U PULI KUPAJU NA CRNO Nudistička plaža predviđena na zapadnoj strani uvale Valovine, ali to nije definitivno

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(M. MIJOŠEK)

Iz Grada objašnjavaju da je lokacija te plaže planirana samo načelno, i to na zapadnoj strani Valovina, na samoj punti prema Galebovim stijenama. Golaći zasad ostaju tamo gdje su već desetljećima, između Ambrele i Saccorgiane

 

Pula je puna prenapučenih plaža sa sadržajima: gotovo svugdje su ležaljke, barovi, napuhanci. Mahom su to uređene, obiteljske plaže. Stoga nas je zanimalo je li Grad, i gdje, predvidio lokaciju namijenjenu nudistima, ali i pokoju neuređenu, divlju plažu za ljubitelje netaknute prirode. Poznato je da se nudisti kupaju na stijenama između prenapučene Ambrele i Saccorgiane. Ta lokacija, međutim, nije predviđena za nudiste kojima je, prema programu uređenja i upravljanja morskim plažama u Istarskoj županiji, usvojenim 2015. godine, namijenjena plaža označena kao Valovine II. Iz Grada objašnjavaju da je lokacija te plaže planirana samo načelno, i to na zapadnoj strani istoimene uvale, na samoj punti prema Galebovim stijenama.

Daljnje procjene

"Još jednom treba podsjetiti da je riječ o širem području koje je rezultat tek procjene tematizacije plaža prema Regionalnom programu uređenja i upravljanja morskim plažama u IŽ-u. U daljnjim postupcima razmatrat će se sve aktivnosti koje se mogu realizirati i provesti na jednoj takvoj lokaciji, a koje će se razrađivati kroz daljnje procjene potreba", napominju iz Grada.

Dakle, Valovine II tek je potencijalna, ne i definitivna lokacija. Golaći zasad ostaju tamo gdje su već desetljećima. Također nas je zanimalo planira li se dio obale odrediti kao divlja plaža, bez betoniranja, beach barova i raznih rekvizita, s obzirom da sve više Puljana i turista traži upravo takve lokacije? Na to pitanje iz Grada odgovaraju da je takva većina pulskih plaža.

- One koje se uređuju odnose se na lokacije pod velikim opterećenjem posjetitelja i traže osiguravanje određenih, za posjetitelje potrebnih sadržaja. Lokacije na kojima je pak dozvoljeno obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru utvrđene su Planom upravljanja pomorskim dobrom i Planom davanja koncesija, a mimo kojih nije moguća dodjela koncesijskog odobrenja ili koncesije, odgovaraju iz Grada.

Zanimljivo je da je još 2015., na radionici održanoj u sklopu izrade spomenutog regionalnog plana, Ivo Kunst sa zagrebačkog Instituta za turizam naveo da je te sezone na istarskim plažama u prosjeku bilo oko pola milijuna kupača, pa je svakom bilo na raspolaganju tek oko tri četvorna metra. A to znači da su istarske plaže već sada prekapacitirane.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam