NAŽALOST, MANUSKRIPTI SU FEJK

Prvoaprilska šala Glasa Istre jučer je bila glavna vijest u Puli. NASJELI SU SVI ŽIVI

| Autor: Ivor BALEN
Denis Bimbašić s "manuskriptima"

Denis Bimbašić s "manuskriptima"


Prvoaprilska šala Glasa Istre, da su u Puli pronađeni dosad nepoznati manuskripti Jamesa Joycea, naišla je na veliki odjek. Denisu Bimbašiću, vlasniku kafića Uliks, koji je "pronašao manuskripte dok je preuređivao stan", telefon je zvonio od jutra.

- Upecali su se svi živi, kaže Bimbašić, koji je skupa s Glasom Istre sudjelovao u provedbi ideje, spremno se fotografirajući s "manuskriptima".

Na šalu su nasjeli brojni mediji, lokalni i nacionalni, koji su zvali i provjeravali priču. Uz to, Bimbašić je dobio i zanimljivu poruku, koja djeluje kao šala na šalu.

- Poštovani, iz medija saznajemo da ste u posjedu spisa Jamesa Joycea koje nemamo u evidenciji te Vas molimo da se javite Ministarstvu kulture, Konzervatorski odjel Pula, Ulica grada Graza 52100 Pula ili na broj telefona 052/575-660. Upozoravamo Vas da svaka daljnja objava bez naše suglasnosti bila bi u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti kulturne baštine, članka 42 stavak 2 istog zakona, piše u jednoj od poruka koje je dobio Bimbašić.

Nažalost - sada to definitivno možemo otkriti - manuskripti s kojima se fotografirao su fejk, napravljeni su u redakciji Glasa Istre onako kako su to radili u seriji Mentalist - prolijevanjem kave po svježe printanim papirima. Tekstovi koji se vide na njima jesu Joyceovi, ali njegovi stari i već poznati manuskripti, koji se s nekoliko klikova mogu pronaći na internetu.

Joyce

"Joyceova ostavština" se suši od kave u redakciji Glasa Istre

Ali da bi ostala lijepa uspomena, Bimbašić ima u planu izložiti lažne manuskripte negdje u kafiću, s jasnim natpisom 1. april. Pa neka se zna. Osim toga, sve ovo može poslužiti kao uvod u skorašnji Bloomsday, koji se u Dublinu, Puli i drugim gradovima obilježava u lipnju.

Do idućeg 1. aprila - pozdrav.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum