Najavljene izmjene zakona

PROSVJED VRTIĆKIH RADNIKA NA PULSKOM FORUMU. "Ono što se sprema bit će jako loše. Ne samo za radnike, već i za djecu i njihovu budućnost"

Usvoji li se ovakav zakon i ukine Državni pedagoški standard, resorni ministar će pravilnikom moći odrediti koliko će djece biti u vrtićkim grupama, što će samo pogoršati već ionako neodrživo stanje. U vrtiće će se moći upisati značajno veći broj djece, zapošljavat će se manji broj odgojitelja, kao i nestručni, jeftiniji kadar

| Autor: Lara BAGAR
(snimio Duško Marušić Čiči)

(snimio Duško Marušić Čiči)


"Ministar odlučio, struku se nije pitalo", "Dijete ispred interesa", "Dijete je samo broj u Pravilniku ministra", samo su neke od upozoravajućih poruka koje su osvanule na pulskom Forumu tijekom mirnog prosvjeda radnika i radnica u dječjim vrtićima u povodu izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koje će se naći na saborskim klupama.

Oko 50 radnika vrtića u Puli, Medulinu, Vodnjanu i okolici na Forumu se priključilo prosvjedu koji se održavao u više od 50 gradova diljem Hrvatske. Akcijama diljem Hrvatske rekli su odlučno "ne" ukidanju Državnog pedagoškog standarda i zapošljavanju učitelja u dječjim vrtićima pod uvjetima kojima je to predviđeno izmjenama i dopunama Zakona, te su najavili da neće stati na tome.

Stanje je, kažu, alarmantno. Krajnje problematičnim smatraju zakonske izmjene, posebno u onom dijelu koji se tiče omjera broja djece i odgojitelja u pojedinim grupama. Ne slažu se s njima, smatrajući da će se sve prelomiti preko leđa odgojitelja, a na štetu djece. Naime, u ovome trenutku odgojiteljice rade u jasličkim grupama i s 20 djece, a u vrtićkim grupama se taj broj penje i na 25 do 30 djece. Usvoji li se ovakav zakon i ukine DPS, ministar će Pravilnikom moći odrediti koliko će broj djece biti u grupama, što će samo pogoršati već ionako neodrživo stanje.

gg

-Žele nam Državni pedagoški standard staviti izvan snage, čime bi netko odlučio koliko će djece biti u skupinama, a da se ni u jednom trenutku nije pitalo struku. Smatram da odgojitelji i stručni suradnici koji svakodnevno borave s djecom znaju najbolje procijeniti. Jako bismo voljeli da Hrvatska prati standarde Europske unije pa bi broj djece po skupinama i po broju odgojitelja bilo još i manji. Sada kaskamo, a stavljanjem ovoga akta izvan snage djeca će vjerojatno doći u puno nepovoljniji položaj, što apsolutno ne možemo dopustiti. Također nas zabrinjava stavljanje nekih zakonskih podakata izvan snage, čime djeca gube slobodu. Bit će sputana u rastu i razvoju, a na nama odraslima koji sudjelujemo u odgojno-obrazovnom procesu jest da im pružimo siguran rast i razvoj, smatra Nina Antunović Radić iz Dječjeg vrtića Medulin.

U brojkama, situacija je sljedeća: u Njemačkoj na jednog odgojitelja "ide" petoro djece, dok u Istri ta brojka varira od 12 do 15 djece. Taj je omjer izvan Istre još veći.

-Ovo nije lokalni, već opći problem kojim želimo ukazati na nezadovoljstvo svih radnika dječjih vrtića jer ono što se sprema bit će jako loše ne samo za radnike u vrtićima, već prvenstveno za djecu i za njihovu budućnost. Ovo nas vraća 50 godina unazad, izjavio je Rajko Kutlača, voditelj pulske organizacije Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Napominje da je u planu omasoviti vrtiće bez ulaganja koje je prebačeno na jedinice lokalne samouprave, a one pak to ne mogu isfinancirati. Za takvo su stanje prvenstveno krivi teški uvjeti rada i u nekim općinama i gradovima sramotno niska materijalna prava, kaže.

-No, vladajući peru ruke, odgovornost za ulaganje spuštena je na lokalnu razinu a svi znamo da su regionalne razine velike. Rješenje za nadomjestak manjka odgojitelja vladajući vide u prekvalifikaciji učitelja, čime odgojiteljice nisu zadovoljne, veli Kutlača. Dodaje da se time obezvređuju njihova stručnost, znanje i kompetencije, rad i trud koji su uložile tijekom studija.

gg

"Ukidali bi Državni pedagoški standard i time omogućili neograničen broj djece u vrtićima. A ne treba nikome objašnjavati koja je razlika ako jedna odgojiteljica radi s 10 ili 30 djece i koje to posljedice ima u razvoju te djece i u radu odgojitelja. Također se iz Sabora uklanja mogućnost odlučivanja u pedagoškim standardima, o čemu bi odlučivao resorni ministar putem pravilnika. Za takav pristup nema nikakvog razloga, osim eventualno dodvoravanja nekim naredbodavcima iz Europske komisije koji u svojim zemljama imaju to uređeno" smatra Kutlača. Poručuje da se odluke trebaju donositi u skladu sa strukom jer u radnom timu koji je sastavio prijedlog teksta Zakona nije bilo nikoga iz struke, veli on. "Bile su, dodaje, tri ravnateljice koje je izabralo ministarstvo, jedna predstavnica sindikata koju je također izabralo ministarstvo i ostalo su bili činovnici iz ministarstva. Koliko takav Zakon može biti životan?", pita Kutlača.

-Prema zakonskim izmjenama, broj kvadrata po djetetu u vrtićkim sobama u kojima mališani borave do deset sati dnevno manji je od kvadrature koja je na raspolaganju zatvorenicima. -Državni i pedagoški standardi određuju prostor. Ne govori se samo o odgojiteljima, već i o tehničkom osoblju, čistačicama i kuhinjskom osoblju koji rade izuzetno težak posao i koji bi se sad mogao enormno povećati. Ako jedna čistačica mora dnevno očistiti 300 kvadrata prostora i dezinficirati sve igračke, ovim bi se obim posla još povećao, upozorava Kutlača.

Kaže da u sustavu ranog i predškolskog odgoja rade pretežno žene na čijem radu i kompetentnosti počiva čitav sustav.

- One su te koje stvaraju kvalitetne i poticajne uvjete u kojima djeca u najranijoj dobi rastu i razvijaju se, a država i sustav ih ni na koji način ne podržavaju. No, njih je sve manje, umorne su, iscrpljene, na bolovanjima, odlaze raditi u druge sektore i kronično ih nedostaje na tržištu rada. Prema zakonskim izmjenama, osim što će u vrtiće biti dopušteno upisivati značajno veći broj djece, zapošljavat će se manji broj odgojitelja nego što je potrebno, kao i nestručni kadar koji je jeftiniji. Odgojitelji su uz čudu.

- Žele da se učitelji prekvalificiraju u odgojitelje. Gdje je tu naša struka, i naša profesionalnost?, pita Danijela Nikolov iz Dječjeg vrtića Zvjezdice u Šijani.

- Žele nam ukinuti Društveni pedagoški standard što znači da ne bi postojali normativi za broj djece u skupini. Već sada smo za 20 posto premašili broj djece po standardu i strah nas je: ako nam to ukinu, mogu raditi što hoće. To znači da će u jednoj jasličkoj skupini na jednog odgojitelja ujutro do 11 sati biti 20-oro djece. Time postajemo "čuvališta", a ne predškolska ustanova u kojoj se provodi odgojno-obrazovni program, što se očekuje od nas jer smo se zato i školovali, upozorava odgojiteljica Kristina Bucci-Ivis.

Već nam je, veli, struka degradirana, žele da i učitelji s minimalnom prekvalifikacijom rade u vrtiću.

gg

-Kažem: učitelji su u školi, a odgojitelji u vrtiću, zato smo se školovali. Ne možemo cijelo jutro samo mijenjati pelene i voditi brigu jesu li djeca nešto pojela, što je također iznimno važno, ali važan je i odgojno-obrazovni rad s tom djecom. Osjećamo da su nas svi degradirali, zato želimo da nas podrže i roditelji i struka, kao što smo i mi podržali prosvjetare, poručuje ova pulska odgojiteljica.

Na prosvjedu se moglo čuti da su državi, Vladi i ministrima puna usta priča o dobrobiti djece. Svi su složni oko važnosti kvalitetnog odgoja i obrazovanja od najranije dobi. Složni su oko važnosti poticajnih uvjeta u kojima će svako dijete ostvariti svoj puni potencijal, a istovremeno navedenim izmjenama Zakona predlažu ukidanje DPS-a koji žele svesti na razinu Pravilnika. Na taj će se način podržati dosadašnje stanje te će se otvoriti prostor da bude i gore, poručuju.

Odgojiteljica je prva učiteljica, a vrtić prva stepenica obrazovanja i to niti jedan zakon ne smije osporiti, smatraju okupljeni na Forumu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater