RODITELJI NA MUKAMA

Načelnik Ivan Mijandrušić hvali se da gradi vrtić i jaslice, NO VIŠE OD 10 GODINA NE POMAŽE RODITELJIMA KOJI NE ZNAJU KUDA S DJECOM: Za djecu do tri godine u općini Gračišće JEDINO RJEŠENJE JE BAKA SERVIS

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Ilustracija (Vedran KARUZA)

Na moje veliko iznenađenje otkrijem da naša općina nema matične jaslice, već samo vrtić za djecu od tri godine na dalje. Isto tada saznam da naša djeca zbog toga pripadaju Dječjem vrtiću Olga Ban u Pazinu koji ima jaslice. Pa si pomislim ok, ipak rješenja ima. Ni na kraj pameti mi nije bilo da mi ipak nemamo ista prava kao i stanovnici samog grada Pazina i da će nastati tako veliki problemi i zavrzlame iz kojih kao da nema izlaza, priča nam mlada mama Martina Jularić Starčić iz Batluga

Gotovo svake godine u tijeku ili nakon završetka upisa djece u predškolske ustanove diljem Istre javljaju nam se roditelji koji se suočavaju s velikim problemima koji im čak mogu ugroziti egzistenciju. Ovaj put obratila nam se mlada majka Martina Jularić Starčić s područja općine Gračišće, koja se već godinu dana bori za smještaj svog djeteta u jaslicama. Kako kaže, za Gračišće je znala samo kroz ono što se pojavljuje u medijima, a to je najčešće bilo promoviranje dugovječnog načelnika Ivana Mijandrušića, kojeg se opisuje kao nekoga tko puno radi, i njegovo promoviranje gračišćanskih fešti. Izvana je, kaže Martina, sve to super izgledalo. A onda se 2018. udala i nastanila u selu Batlug.

Novopečeni roditelji

- Naša priča počinje već tijekom moje trudnoće, dakle prije točno dvije godine. Kao i svi novopečeni roditelji, razmišljali smo i razgovarali o svemu što nas čeka, a jedna od tih tema je bila i upis djece u jaslice i vrtić. Već tada usput počinjem dobivati informacije drugih mama da se pripremim na probleme. Ne budi lijena, jer vrijeme brzo leti i doći će trenutak kad ću morati zbrinuti dijete i vratiti se na posao, počinjem istraživati detaljnije o čemu se to priča. Na moje veliko iznenađenje otkrijem da naša općina nema matične jaslice, već samo vrtić za djecu od tri godine na dalje. Isto tada saznam da naša djeca zbog toga pripadaju Dječjem vrtiću Olga Ban u Pazinu koji ima jaslice. Pa si pomislim ok, ipak rješenja ima. Ni na kraj pameti mi nije bilo da mi ipak nemamo ista prava kao i stanovnici samog grada Pazina i da će nastati tako veliki problemi i zavrzlame iz kojih kao da nema izlaza, priča nam ova mlada mama.

Skupljajući sve više iskustava drugih mama s područja Gračišća, shvaća da im preostaje jedino potražiti neki privatni obrt ili „tetu čuvalicu“. Između ostalog i zato što će njeno dijete godinu dana navršiti u siječnju, usred pedagoške godine, a tada zasigurno ni u jednom obližnjem objektu neće biti mjesta. Martina se svakako planirala vratiti na posao, a „na baka servis“ nije mogla računati, jer su i same bake još uvijek zaposlene i daleko od odlaska u mirovinu. S druge strane, kaže, s pomisli na tete čuvalice imala je dosta unutarnjeg previranja, jer joj je bilo neprihvatljivo da dijete ostavi osobi koju ne poznaje.

- Dijete od godinu dana koje ti ne zna reći ako nešto nije u redu, dijete koje će s tom tetom naučiti pričat, hodati, jesti svoje prve prave obroke... Teško je razmišljati o svemu tome, a kamoli prihvatiti da vam je to jedina opcija. No, budući da smo i to morali uzeti u obzir kao opciju, otkrila sam da za nas ni "tete čuvalice" nema na vidiku. Postoji njih nekoliko koje su javna tajna, koje su prebukirane, koje i kad dođeš na red po listi čekanja, ne uzimaju "pelenaše" ili "nehodače". Također, registriranih obrta za čuvanje djece ili privatnih jaslica ili vrtića nema ni na području općine Gračišće, niti u široj okolici. Dakle za dijete od godinu dana mjesta nema nigdje. Godinama se priča o izgradnji vrtića i jaslica i u našoj općini, i o proširenju postojećih u susjednom Žminju ili Pazinu. Ali, oni će jednostavno time zadovoljiti potrebe svojih stanovnika, a ne i nas "susjeda", a vrtić koji se gradi u Gračišću predviđen je za dvije vrtićke i jednu jasličku skupinu, jednu! Najavljuju objekt za ukupno 52 djece, što je otprilike 17 djece po skupini. Dakle, Općina Gračišće ima 8 naselja. Po popisu iz 2011. ima oko 1.400 stanovnika. Naše selo Batlug ima maksimalno 20 kućanstava, a među njima su i mlade obitelji u kojima je trenutno 4 djece jasličke dobi i 2 prinove koje stižu do kraja ove godine. Dakle 6 djece, iliti pola grupice jaslica već je popunjeno djecom iz samo jednog od 8 naselja. Meni to izgleda kao da ćemo konačno 2022. dobiti jaslice i vrtić, a opet će biti neupisane djece, napominje Martina.

Susret s načelnikom

Skupljajući sve informacije, u lipnju prošle godine zajedno s bebom od nepunih pet mjeseci, odlazi u ured načelnika Mijandrušića po prethodnom dogovoru. Načelnik joj suosjećajno odgovara da je svjestan situacije i skoro pa čvrsto obećava pomoć. U cijelom tom razgovoru čini se, kaže nam sugovornica, kao da Mijandrušić ima puno razumijevanje prema mladim roditeljima koji su se našli u problemu, kao i da će naći bilo koji način za pomoć. Napominje kako mu se puno roditelja obraća s istim problemom, kako nije problem sufinancirati boravak djeteta ako se upiše u bilo koji drugi objekt izvan općine. Ali uz napomenu da to nije pravilo jer općina nema novaca.

- To mi se posebno urezalo u pamćenje. Nisam mogla vjerovati da općina koja nema jaslice nema neku odluku o sufinanciranju djece u predškolskim ustanovama u drugim općinama, nego ako se eventualno neki roditelj "sjeti biti dosadan“ i zatražiti sufinanciranje - naći će se neki novac ili način. Žalosno je što očito istu takvu foru koristi i inače, jer kad sam ga u tom trenutku pitala zašto još nije isplaćena naknada općine za novorođenče, odgovor je bio „evo kad ste već danas tu i pitate, bit će sutra riješeno“. Naravno da ni to nije ispoštovano. Potrajalo je još dva mjeseca i nekoliko mailova dok se nisu pronašli novci za isplatu, prisjeća se ona.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater